Ισοπέδωση των συντάξεων από τις περικοπές

syntajioyxoi[UNSET]

Την αγανάκτηση των συνταξιούχων που θα δουν στο λογαριασμό τους επικουρικές ύψους 23 ευρώ και μέρισμα ύψους 20 ευρώ εξαιτίας της επιστροφής των αναδρομικών, προσπαθεί να μετριάσει η κυβέρνηση, αναβάλλοντας για ένα μήνα την εξοντωτική παρακράτηση η οποία ορίζεται στα 50 ευρώ, κατ΄ ελάχιστο ύψος δόσης. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις που υπέστησαν δραματική μείωση , μπορεί να μη  μηδενιστούν το Νοέμβριο αλλά και πάλι θα είναι πενιχρές.

Πχ. επικουρική σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, μετά  τον επαναυπολογισμό από 291,67 ευρώ συρρικνώθηκε στα 94,27 (μείωση 68%) ενώ το καθαρό ποσό ανέρχεται σε  78,85 ευρώ.  Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος  γλίτωσε το μηδενισμό της επικουρικής του αλλά και πάλι με την παρακράτηση των 50 ευρώ, θα δει τον ερχόμενο μήνα στο λογαριασμό του σύνταξη 28,85 ευρώ.

Αυτό το ποσό θα εισπράττει για τους επόμενους 6 μήνες καθώς οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 280 ευρώ. Η συγκεκριμένη σύνταξη χηρείας θα υποστεί και έξτρα αφαίμαξη 5,6 ευρώ  λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ. Η αναδρομική παρακράτηση σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ θα γίνει σε 4 ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. Δηλαδή το τελικό ποσό θα κατέβει στα 23,25 ευρώ.

Ανάλογα ποσά θα πιστωθούν και στους δικαιούχους μερίσματος που είδαν μειώσεις πάνω από 40%. Πχ το μέρισμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού συρρικνώθηκε στα 70 ευρώ από 145. Με την παρακράτηση των αναδρομικών θα εισπράξει 20 ευρώ σε μηνιαία βάση και 60 ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Η διοίκηση του Ενιαίου Επικουρικού έχει εισηγηθεί το ελάχιστο ύψος της δόσης να μειωθεί σε 30 ευρώ. Το υπουργείο εργασίας ανέβαλε τη διαδικασία για να επεξεργαστεί λύσεις οι οποίες όμως δε θα προσκρούουν σε κανόνες ισονομίας.

Υπενθυμίζουμε ότι για την παρακράτηση αναδρομικών στο δημόσιο τομέα ισχύει η ρύθμιση Χουλιαράκη, η οποία ορίζει πως κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης». Συνεπώς, η κάθε δόση για τα αναδρομικά των μειώσεων στις επικουρικές δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Θα υπάρχει ωστόσο ελάχιστο ύψος δόσης στα 50 ευρώ.

Το τρίτο και φαρμακερό «κτύπημα» στις επικουρικές  θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου.

Το «ψαλίδι» αυτή τη φορά θα υποστούν:

  • οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι  υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%
  • Συμβολαιογράφοι  έως 25%
  • Δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%
  • Τεχνικοί  Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) 15%-18%
  • Ναυτικοί έως 40%

Δε θα υποστούν μειώσεις οι επικουρικές  των πρώην χωροφυλάκων.

Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για τους αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους δημοσιογράφους (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) και τους συνταξιούχους της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

Πάντως παράγοντες της ασφάλισης επιμένουν ότι υπάρχουν λάθη στον επαναυπολογισμό των επικουρικών καθώς προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ακόμη και σε περιπτώσεις ασφαλισμένων από το ίδιο ταμείο, με ίσες συντάξιμες αποδοχές και ίδια συντάξιμα έτη.

Τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε η δικηγόρος Ασπασία Παπαθανασοπούλου και αφορούν συνταξιούχους με συνολικό εισόδημα άνω των 1300 ευρώ το μήνα, δείχνουν ότι η παρακράτηση των αναδρομικών θα επιφέρει μεγάλες απώλειες στις υψηλές συντάξεις και θα ισοπεδώσει τις χαμηλές.

1. Συνταξιούχος, που του έχει χορηγηθεί από το ΕΤΕΑ (τέως ΤΑΝΠΥ), μικτό ποσό επικουρικής σύνταξης 570,00 €, έπαιρνε μετά την κράτηση των  μνημονιακών περικοπών, επικουρική σύνταξη ποσού 325,00 € περίπου καθαρά. Μετά την αναπροσαρμογή του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, το μηνιαίο ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα πάρει θα είναι 230,00 € περίπου καθαρό.

Από 1-6-2016 έως και 31-8-2016, δηλαδή για τις επικουρικές συντάξεις του μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, θα πρέπει να του παρακρατηθεί συνολικό ποσό 285,00 €. Δηλαδή για τους επόμενους 6 μήνες θα εισπράττει επικουρική 180 ευρώ.

2. Συνταξιούχος, που του έχει χορηγηθεί από το ΕΤΕΑ (τέως ΕΤΕΑΜ), μικτό ποσό επικουρικής σύνταξης 409,60 €, έπαιρνε  μετά την κράτηση των  μνημονιακών περικοπών, επικουρική σύνταξη ποσού 205,00 € περίπου καθαρά.

Μετά την αναπροσαρμογή του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, το μηνιαίο ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα πάρει θα είναι 123,00 € περίπου καθαρό.

Από 1-6-2016 έως και 31-8-2016, δηλαδή για τις επικουρικές συντάξεις του μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, θα πρέπει να του παρακρατηθεί συνολικό ποσό 246,00 €. Δηλαδή με την παρακράτηση των 50 ευρώ, για τους επόμενους 5 μήνες  θα εισπράττει 73 ευρώ.

3. Συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος έπαιρνε από το ΕΤΕΑ  μικτό ποσό επικουρικής σύνταξης 906,73 €. Το ποσό μειώθηκε στα 380 € καθαρά με τις μνημονιακές περικοπές.

Μετά την αναπροσαρμογή του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, το μηνιαίο ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα πάρει θα είναι 95,00 € περίπου καθαρό.

Από 1-6-2016 έως και 31-8-2016, δηλαδή για τις επικουρικές συντάξεις του μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, θα πρέπει να του παρακρατηθεί συνολικό ποσό 855,00 €. Με την παρακράτηση των 50 ευρώ, για τους επόμενους 17 μήνες, ο συνταξιούχος αυτός θα εισπράττει επικουρική 45 ευρώ.

4.Συνταξιούχος λόγω γήρατος, που του έχει χορηγηθεί από το ΜΤΠΥ μικτό ποσό μερίσματος 228,00 €, έπαιρνε μετά τις μνημονιακές περικοπές 150,00 € περίπου καθαρά το μήνα. Με τις πρόσφατες μειώσεις που φθάνουν και το 50% το μηνιαίο ποσό του μερίσματος που θα πάρει θα είναι περίπου 95,00 €  καθαρό.

Τα αναδρομικά 3 μηνών που πρέπει να επιστρέψει ανέρχονται σε 165 ευρώ. Με την παρακράτηση  σε δύο δόσεις , το μηνιαίο μέρισμα συμπιέζεται στα 67,5 ευρώ  Δηλαδή, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα εισπράξει μέρισμα τριών μηνών ύψους 202,5 ευρώ.

Ένα μήνα αργότερα με τις συντάξεις του Νοεμβρίου  θα  «κουρευτούν» :

  • οι υψηλές συντάξεις καθώς το «πλαφόν» ορίζεται στα 2000 ευρώ
  • οι πολλαπλές συντάξεις καθώς έχει οριστεί πλαφόν 3000 ευρώ
  • οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα.

Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30%  αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.

Μάλιστα όπως υποστηρίζει το protothema.gr, έξτρα παρακράτηση από τον Νοέμβριο θα έχουν οι διπλές συντάξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αδύναμες κατηγορίες δικαιούχων ,όπως οι χήρες/οι λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ. Το μέτρο «τρέχει» από τον Ιούλιο και τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν  σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

Για παράδειγμα χήρα εισπράττει σύνταξη ΔΕΚΟ από ίδιο δικαίωμα ύψους 700 ευρώ και σύνταξη θανάτου 1300 ευρώ. Μέχρι σήμερα, η εισφορά 6% υπολογιζόταν στη δική της σύνταξη και η παρακράτηση ανερχόταν στα 42 ευρώ το μήνα. Με το νέο τρόπο υπολογισμού, η παρακράτηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα, στα 2000 ευρώ και η παρακράτηση θα ανέλθει στα 120 ευρώ, δηλαδή σχεδόν θα τριπλασιαστεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα αναδρομικά ανέρχονται σε 312 ευρώ. Η παρακράτηση θα είναι  78 ευρώ το μήνα.


 
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο κορωνοϊός αύξησε την ανεργία μέχρι και στην Ιαπωνία - Έφτασε στο 3,1%

Η ανεργία στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 3,1% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μέσα …