1,1 δις ευρώ το έλλειμμα στο νέο ασφαλιστικό υπερταμείο

eurotameio

Έλλειμμα ύψους 3 δισ. ευρώ, με το «καλημέρα» θα «κληρονομούσε» ο νέος ενιαίος φορέας ΕΦΚΑ από τα υπό ένταξη ταμεία αν δεν προβλεπόταν έξτρα κρατική επιχορήγηση 1,77 δις ευρώ προκειμένου να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» στα 1,1 δις ευρώ.

Το διορθωτικό μπόνους θα προέλθει σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των ταμείων για το 2017 κατά 1,42 δις ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και 350 εκ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ. Το σύνολο των εσόδων του νέου φορέα υπολογίζεται στα 38 δισ. ευρώ και τα έξοδα στα 39,1 δις ευρώ.

Η κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ θα φτάσει συνολικά τα 15,43 δισ. ευρώ. Οι επιχορηγήσεις εμφανίζονται γενναιόδωρες έναντι του 2016 που ήταν 9,1 δισ. ευρώ καθώς στα έσοδα του ΕΦΚΑ υπολογίζονται πλέον και τα χρήματα που βάζει το κράτος για τις συντάξεις του Δημοσίου. Ειδικότερα από τα 15,43 δις τα 5,27 δις ευρώ προορίζεται να κατευθυνθούν σε συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή αν δεν υπήρχε το «διορθωτικό μπόνους» η κρατική χρηματοδότηση θα ήταν μειωμένη, στα 8,367 δισ. ευρώ, όπως επιτάσσουν τα μνημόνια. Η εκτίμηση για φέτος είναι ότι το είναι πως το έλλειμμα του συστήματος θα κλειδώσει στα 1,114 δις ευρώ.

Το συνολικό έλλειμμα διογκώνεται απορροφώντας τυχόν αύξηση εσόδων από τρέχουσες εισφορές αφενός γιατί η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη κατ΄επιταγή των μνημονίων και αφετέρου γιατί δεν καταβάλλονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με αυτό το επιχείρημα, της διεύρυνσης των ελλειμμάτων στο 10% του ΑΕΠ, η Ντέλια Βελκουλέσκου αξιώνει μείωση των κύριων συντάξεων.

Ειδικότερα, το ΙΚΑ προϋπολογίζει έλλειμμα 1,77 δις ευρώ το 2017 ,αυξημένα έσοδα από εισφορές κατά 290 εκ. ενώ ανεβάζει τα έξοδα για κύριες συντάξεις κατά 150 εκατομμύρια, από 11 δις σε 11,15 δις ευρώ (προφανώς λόγω έκδοσης νέων συντάξεων). Αντίθετα προϋπολογίζει τα μισά χρήματα για ΕΚΑΣ, από 480 εκ. σε 244 εκ. ευρώ.

Για το 2016 το ΙΚΑ είχε προϋπολογίσει έλλειμμα 2,1 δις ευρώ .Ωστόσο η διοίκηση του ιδρύματος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα κλειδώσει στο τέλος του χρόνου στα 850 εκ ευρώ λόγω της «ένεσης» από το ΑΚΑΓΕ και της αύξησης των εσόδων τους καλοκαιρινούς μήνες κατά 350 εκ ευρώ .

Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του συστήματος παραμένει σύμφωνα με το newmoney.gr, το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων για σύνταξη που έχουν καθυστερήσει εδώ και 2-3 χρόνια. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το κόστος των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται σε 3 δις ευρώ.

Ο ΟΑΕΕ προϋπολογίζει διπλάσιο από το φετινό έλλειμμα 1,042 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των εισφορών για το 2017 εκτιμά ότι θα εισπράξει μόλις 12,5 εκατομμύρια επιπλέον ενώ βλέπει έξτρα δαπάνες για κύριες συντάξεις μόλις 90 εκατομμυρίων ευρώ . Η δαπάνη για το ΕΚΑΣ μειώνεται σημαντικά στα 82,5 εκ. από 225,5 εκ. ευρώ.

Το ΕΤΑΑ προϋπολογίζει έλλειμμα 246,7 εκατομμυρίων (από 185,9 φέτος). Με θετικό πρόσημο εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2017 για τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ λόγω της αύξησης των εισφορών.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας

"Όχι" ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς - …