Πίσω και από τη Ναμίμπια, έπεσε η Ελληνική ανταγωνιστικότητα!

ptvxeysh

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τη δεύτερη αξιολόγηση όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως η εργασιακή μεταρρύθμιση και το πλήρες άνοιγμα τωναγορών, η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα έρχεται σαν «βόμβα». Και αυτό καθώς παρά τα προγράμματα προσαρμογής η χώρα μας, όπως καταδεικνύει η έρευνα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα - και ένα απ' τα κεντρικά στοιχεία των σχεδιασμών των μνημονιακών προγραμμάτων προσαρμογής - τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Νέα βουτιά πέντε θέσεων κατέγραψε μέσα σε ένα χρόνο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από την έκθεση "Global Competitiveness Report 2016 - 2017” του World Economic Forum.

Αποτέλεσμα η Ελλάδα, με βάση τον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας να κατατάσσεται πλέον στην 86η θέση μεταξύ 138 κρατών από την 81η που βρισκόταν την περίοδο 2015-2016 (μεταξύ 140 κρατών) και 2014-2015 (μεταξύ 144 κρατών) και στην 83η θέση που βρισκόταν την περίοδο 2010-2011.

Και για να έχουμε μια τάξη μεγέθους τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο αρκεί να αναφέρουμε πως η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ανταγωνιστική όχι μόνο από τις οικονομίες της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, που φιγουράρουν στην πρώτη πεντάδα των πιο ανταγωνιστικών κρατών, αλλά και της Χιλής (33η θέση), του Παναμά (42η θέση), της Ρουάντα (52η θέση), της Σλοβενίας (56η θέση), της Σρι Λάνκα (71η θέση) και της Αλβανίας η οποία βρίσκεται πλέον στην 80η θέση από 93η ένα χρόνο πριν.

Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα καταγράφει η Αλγερία (87η θέση), η Ονδούρα (88η θέση), η Καμπότζη (89η θέση), η Σερβία (90η θέση) και το Εκουαδόρ (91η θέση).

Και αν η 86η θέση είναι πολύ χαμηλή, τα πράγματα είναι χειρότερα σε επιμέρους δείκτες, όπως η οικονομική ανάπτυξη της αγοράς όπου η χώρα καταλαμβάνει την 136η θέση (μόλις δύο θέσεις από τη χειρότερη θέση στον κόσμο), ενώ στο μακροοικονομικό περιβάλλον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση μεταξύ 138 κρατών, με την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας να βρίσκεται στην 114η θέση και στην αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών στη 89η θέση.

Πού οφείλεται η νέα αυτή υποχώρηση; Σύμφωνα με την έκθεση στην πολιτική αστάθεια, στη γραφειοκρατία, στην υπερφορολόγηση και στην αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση αλλά και στην αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει σειρά παθογενειών.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Ελλάδα, η οποία καταρρέει στη γενική κατάταξη καταγράφει αντιστάσεις στους τομείς των υποδομών (37η θέση), στην τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση), στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση (45η θέση). Από την άλλη πλευρά η χώρα βρίσκεται στην 130η θέση στην προσέλκυση ταλέντων και στην 123η θέση σε ότι αφορά τη σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες, ενώ με βάση το δείκτη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024

Οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 1. …