Ξανά για τους ασφαλισμένους "φρένο" στη συνταγογράφηση φαρμάκων

giatros-eopyy

Νέο «φρένο» στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, μπλοκάροντας με έμμεσο τρόπο πλέον τον όγκο των θεραπειών που δίνονται στους ασφαλισμένους.

Δέκα μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε οριστικά αντισυνταγματικό το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό ("off-patent" και γενόσημα), σύμφωνα με το capital.gr η πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ετοιμάζεται ώστε να ελέγχει τόσο την περιοδικότητα μεταξύ των ιατρικών συνταγών, το διάστημα δηλαδή που θα μεσολαβεί από την προηγούμενη συνταγή, όσο και τη δοσολογία των σκευασμάτων, δηλαδή αν ο αριθμός των χαπιών μιας συσκευασίας και η συχνότητα λήψης τους δικαιολογεί τη χορήγηση νέας θεραπείας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στην πράξη, έστω ότι η ποσότητα ενός σκευάσματος και η δοσολογία επαρκεί για ένα μήνα, ο ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να λαμβάνει νέα συνταγή για το ίδιο φάρμακο νωρίτερα. Σε περίπτωση που η συνταγή δεν δικαιολογείται, τότε το σύστημα της συνταγογράφησης δεν θα επιτρέπει τη χορήγηση- και ως εκ τούτου την αποζημίωση- νέας θεραπείας. Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι να βάλει φρένο στην υπερσυνταγογράφηση σκευασμάτων και ακολούθως στον εκτροχιασμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα, την ώρα βέβαια που όλα τα προηγούμενα μέτρα για τον έλεγχο του φαρμακευτικού προϋπολογισμού έχουν πέσει στο κενό.

Όπως άλλωστε δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ιδιωτική και δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένουν στα ύψη, μένοντας αμετάβλητη από το 2010 και σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥγια τη φαρμακευτική δαπάνη (1,94 δισ. ευρώ είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός), ενώ και η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει αυξηθεί, και τα ποσά που καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την υπερβάλλουσα δαπάνη είναι κάθε έτος και υψηλότερα.

Ειδικότερα για τη φετινή χρονιά, στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς ανεβάζουν υψηλότερα το λογαριασμό από τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υπέρβαση που θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, από 8,6% το 2012, άγγιξε το 31% το 2015 και προβλέπεται να φτάσει το 50% το 2016. Ακολούθως, 212 εκατ. ευρώ ήταν η υπέρβαση που καταγράφηκε στο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνιο (αφορά τα σκευάσματα που συνταγογραφούν οι γιατροί στους ασφαλισμένους και διακινούνται από τα φαρμακεία), ενώ όπως εκτιμάται σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάνω από 25% (περίπου 110 εκατ. ευρώ) είναι η "τρύπα” και στην ενδονοσοκομειακή δαπάνη, δηλαδή στα φάρμακα που χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στουρνάρας: Θα ξεπεράσει το 7,9% η ύφεση το 2020

Τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας που ενεργοποίησε η κυβέρνηση, …