Η διαδικασία του ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού σε χώρα της ΕΕ

trapezes-synallages1_b2

Στα δικαιώματα των καταναλωτών σχετικά με τον βασικό τραπεζικό λογαριασμό τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. αναφέρεται κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας.

«Ίσως επιθυμείτε ή χρειάζεστε να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Αν διαμένετε νόμιμα σε χώρα της Ε.Ε., δικαιούστε να ανοίξετε έναν βασικό λογαριασμό πληρωμών. Οι τράπεζες δεν μπορούν να σας απορρίψουν αίτηση για άνοιγμα βασικού λογαριασμού πληρωμών με το αιτιολογικό ότι δεν ζείτε στη χώρα όπου εδρεύει η τράπεζα. Το δικαίωμα αυτό δεν ισχύει για τραπεζικούς λογαριασμούς άλλου είδους, όπως λογαριασμούς καταθέσεων» ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.

Πότε μπορούν οι τράπεζες να σας αρνηθούν το άνοιγμα βασικού λογαριασμού πληρωμών

Μια τράπεζα μπορεί να αρνηθεί να ανοίξει λογαριασμό αν δεν τηρεί ο ενδιαφερόμενος τους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με το ξέπλυμα χρημάτων και τη χρηματοδότηση τρομοκρατών. Σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., οι τράπεζες μπορεί να αρνηθούν να ανοίξουν βασικό τραπεζικό λογαριασμό, αν ο ενδιαφερόμενος διατηρεί ήδη παρόμοιο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα της ίδιας χώρας. Αν κάποιος καταθέσει αίτηση για το άνοιγμα βασικού λογαριασμού πληρωμών εκτός της χώρας όπου ζει, οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. ίσως του ζητήσουν να αποδείξει ότι έχει πραγματικό συμφέρον να κάνει κάτι τέτοιο.

Χαρακτηριστικά ενός βασικού λογαριασμού

  • καταθέσεις
  • αναλήψεις μετρητών
  • είσπραξη και καταβολή πληρωμών (π.χ. άμεσες χρεώσεις και αγορές με κάρτα)

Με το άνοιγμα τέτοιου λογαριασμού δικαιούται επίσης ο κάτοχος μια κάρτα πληρωμών την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί για την ανάληψη χρημάτων και την πληρωμή αγορών που πραγματοποιεί είτε ηλεκτρονικά είτε στα καταστήματα.

Όπου ισχύει, η τράπεζα πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες μέσω του λογαριασμού του κατόχου. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να παρέχουν διευκολύνσεις υπερανάληψης ή άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις.

Σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., οι τράπεζες ίσως εξακολουθούν να χρεώνουν ετήσιο τέλος για έναν τέτοιο βασικό τραπεζικό λογαριασμό. Το τέλος αυτό πρέπει να κινείται σε λογικά επίπεδα.

Αλλαγή τραπεζικού λογαριασμού

  1. Μπορείτε να αλλάξετε τραπεζικό λογαριασμό, μεταβαίνοντας σε άλλη τράπεζα στην ίδια χώρα της Ε.Ε. Η νέα σας τράπεζα οφείλει να σας βοηθήσει στις διαδικασίες.
  2. Οφείλετε να δηλώσετε στη νέα σας τράπεζα ότι επιθυμείτε να μεταφέρετε τις επαναλαμβανόμενες πληρωμές στον νέο σας λογαριασμό.
  3. Στη συνέχεια, αυτή θα φροντίσει ώστε η παλιά σας τράπεζα να της διαβιβάσει όλα τα στοιχεία σας και να ακυρώσει τυχόν πάγιες εντολές.

Η νέα σας τράπεζα πρέπει επίσης:

  • να ενημερώσει τους τρίτους, π.χ. τον εργοδότη σας, τον φορέα κοινωνικής σας ασφάλισης και τους παρόχους κοινωφελών υπηρεσιών, ότι έχετε αλλάξει λογαριασμό
  •  να δημιουργήσει τις νέες πάγιες εντολές σας
  • να δεχτεί σχετικές άμεσες χρεώσεις στον νέο λογαριασμό.

Αν αποφασίσετε να κλείσετε τον παλιό σας λογαριασμό, ίσως χρειαστεί να καταβάλετε ένα τέλος.

Αν προκύψουν έξοδα κατά τη διαδικασία αλλαγής τραπεζικού λογαριασμού, επειδή η τράπεζα έχασε μια προθεσμία (π.χ. για την ακύρωση πληρωμής) ή έκανε ένα λάθος, η τράπεζα οφείλει να σας καλύψει αυτά τα έξοδα. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα, μπορείτε να κάνετε χρήση της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Απόφαση για τους ΚΑΔ – Ποιους αφορά 

To ΦΕΚ αναλυτικά Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 5250/Β΄/27-11-2020) η Απόφαση Α.1259/2020 με την …