Οι "φραγκάτοι" στα συσσίτια!

syssitia-620x330

Στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό στέκονται πλέον και οι κάτοικοι των ακριβότερων περιοχών του λεκανοπεδίου, όπως Κηφισιά, Κολωνάκι και Γλυφάδα, καθώς φόροι, χαράτσια και περικοπές έκαναν πρώην κραταιούς επιχειρηματίες και γενικά εύπορους πολίτες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τους τελευταίους μήνες, επισκέπτονται καθημερινά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), την ώρα που υπολογίζεται ότι οι δομές αλληλεγγύης στην Αττική ξεπερνούν τις 200, με την εκκλησία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων. Στην προσπάθεια αυτή συνεπικουρούν σημαντικά εθελοντικές οργανώσεις και φιλανθρωπικές ομάδες που προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης σε άστεγους, άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι περιπτώσεις πολλές. Μια από αυτές, όπως γράφει η εφημερίδα Δημοκρατία, περιέγραφε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Γιώργος Αποστολόπουλος:

«Ενδεικτικά, αναφέρω την περίπτωση μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που έρχεται στο συσσίτιο με προσεγμένα μαλλιά και ακριβά ρούχα, παίρνει τη μερίδα της και επιστρέφει στο σπίτι της στο Κολωνάκι. Η συγκεκριμένη κυρία υποχρεώθηκε να μετακομίσει επειδή της έκαναν έξωση, ζει με το επίδομα της Πρόνοιας και βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση»

Σε άλλη περίπτωση, γυναίκα που εργάστηκε για πολλά χρόνια σε γραφεία υπουργών επισκέφθηκε τον κ. Αποστολόπουλο στο γραφείο του, για να ζητήσει λίγα τρόφιμα. «Στις υπηρεσίες του δήμου απευθύνονται επίσης πρώην επιχειρηματίες, συνταξιούχοι που λύγισαν οικονομικά εξαιτίας των περικοπών, αλλά και νοικοκυρές από καλά προάστια, όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά και η Νέα Σμύρνη, που προτιμούν να έρθουν στην Αθήνα για να πάρουν φαγητό, ώστε να μην καταλάβουν οι γείτονες ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» αναφέρει ο ίδιος.

Ενδεικτικά, στο κεντρικό συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς μοιράζονται καθημερινά 1.200 μερίδες φαγητού, ενώ περισσότερες από 1.000 οικογένειες λαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δέματα τροφίμων. Στο Παλαιό Φάληρο δέματα παίρνουν 130 άτομα, ενώ στη Νέα Σμύρνη δωρεάν τρόφιμα λαμβάνουν 1.200 οικογένειες

Όπως μάλιστα λένε οι αρμόδιοι, το φαινόμενο που παρατηρείται είναι η καθημερινή αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που καταφεύγουν στα συσσίτια, ενώ αντιθέτως, ο αριθμός των μεταναστών μειώνεται, λόγω των επιχειρήσεων της Αστυνομίας.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …