Το ΙΚΑ βάζει "πάγο" στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων

syntaji-efap-meiv

Η καταβολή επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά, παγώνει μέχρι νεοτέρας σύμφωνα με έγγραφο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), προς το ΙΚΑ, αιτία για το συγκεκριμένο «πάγωμα» είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού τους.

Για το σκέλος του υπολογισμού των συντάξεων, χωρίς την επεξήγηση του υπουργείου Εργασίας η διάταξη νόμου που έχει θεσμοθετηθεί (άρθρο 96, ν. 4387/2016) δεν λύνει το πρόβλημα. Ειδικά για ασφαλισμένους έως 31.12.2013, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.15 και μετά, το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

  • Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45%, ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές του κάθε ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται για την έκδοση της κύριας σύνταξης.
  • Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1.1.15 και μετά υπολογίζεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα που προκύπτουν από συγκεκριμένους πίνακες θνησιμότητας και από ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής. Το ποσοστό αυτό θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την απονομή των νέων επικουρικών συντάξεων, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων παρελθόντων ετών (2012 – 2014).

Προσθέτουν, επίσης, ότι η επίμαχη εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, για να καλυφθεί και ουσιαστικά η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Παράλληλα, τον Νοέμβριο θα σταλούν στους συνταξιούχους που υπέστησαν μειώσεις ενημερωτικά σημειώματα σχετικά με το πώς επανυπολογίστηκε η σύνταξή τους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Να ισχύσει Ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων, με τη μείωση εισφορών τρεις μονάδες

Η χρονική ισχύς τής ρήτρας μπορεί να είναι τουλάχιστον δύο (2) χρόνια και να συνοδεύεται …