Πάγωμα ή κούρεμα οφειλών με εξωδικαστικό συμβιβασμό

europagoma

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται και θα ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές και εργαζόμενους όσων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα κάνουν χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού και κριθούν βιώσιμες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει κατά το capital.gr, πως στη λύση που τελικά θα συμφωνηθεί δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και "κούρεμα" οφειλών ακόμη και στο κεφάλαιο ή "πάγωμα" απαιτήσεων, όπως ανέφεραν πηγές που μετέχουν στη σύνταξη του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με άλλες πηγές η συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία "ακουμπάει” τουλάχιστον 400.000 νομικά πρόσωπα (300.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 70.000 μικρές επιχειρήσεις και 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις), τα οποία σήμερα εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμα ανοίγματα μόνο στις τράπεζες άνω των 60 δισ. ευρώ, δεν θα ορίζει συγκεκριμένη λύση (ρύθμιση, πάγωμα, κούρεμα).

Βέβαια για να φθάσει ένα νομικό πρόσωπο, (μικρή, μεσαία μεγάλη επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας), στο σημείο να συζητά με τους πιστωτές του λύσεις για την εξυγίανσή του θα πρέπει πρώτα να έχει κριθεί βιώσιμο, γιατί στην περίπτωση που δεν κριθεί βιώσιμο θα οδηγείται στην εκκαθάριση.

Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται με βάση αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, όπου ο ενδιαφερόμενος θα εισάγει οικονομικά στοιχεία (π.χ. το Ε9, τα έσοδα της τρέχουσας περιόδου αλλά και τα έξοδα, τα περιουσιακά στοιχεία, τις ακριβείς οφειλές του κ.λπ.), ενώ οι μεγαλύτερες θα αξιολογούνται από ανεξάρτητο εκτιμητή. Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία των πιστωτών και του οφειλέτη, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση.

Πριν όμως φθάσουμε στην επικύρωση από τον δικαστή, η υπόθεση του κάθε νομικού προσώπου που ενδιαφέρεται να κάνει χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού θα "χρεώνεται” σε συντονιστή από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ενώπιον του θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών.

Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος της όλης διαδικασίας είναι η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος νόμος, ο οποίος θα έχει προσωρινή διάρκεια πιθανότατα 18 μηνών και στον οποίο θα μπορούν να προσφύγουν νομικά πρόσωπα με οφειλές που έχουν "γεννηθεί” πριν τις αρχές του Καλοκαιριού, θα προβλέπει έμμεσα μία μέγιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η οποία ιδανικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 3 μήνες και για τις μικρές τους 1-2 μήνες.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θετικός στον κορωνοϊό ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης

Σε καραντίνα στο σπίτι του βρίσκεται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο …