3 νέες γλώσσες προστέθηκαν στο Facebook

facebook-pou-pithanon-den-gnorizis10-nea-charaktiristika-tou

Τρεις νέες γλώσσες ενέταξε στις ήδη στις 101 γλώσσες που διαθέτει στις εφαρμογές του ο όμιλος Facebook, που ανακοίνωσε πως πρόκειται για την κορσικανική, τη μαλτέζικη και τη γλώσσα φουλάνι, στις οποίες ήδη έχουν μεταφραστεί δεκάδες χιλιάδες όροι των μενού, ώστε να μπορούν πια οι χρήστες να τροποποιήσουν τις προτιμήσεις τους και να τις επιλέξουν.

"Όπως για περίπου 40 γλώσσες του Facebook, η μετάφραση πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου", εξήγησε η συντονίστρια του προγράμματος και πανεπιστημιακός Βανινά Μπερνάρ-Λεονί.

Μάλιστα η πρωτοβουλία προκάλεσε πραγματική φρενίτιδα, διότι περισσότεροι από 2.000 ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στη μετάφραση περίπου 25.000 όρων μέσα σε δύο χρόνια, με ένα σύστημα συλλογικής ψήφου για την επιλογή μεταξύ των διαφόρων προτάσεων.

Η 30χρονη που μιλούσε κορσικανικά με τους παππούδες της και τώρα τα μιλά με την κόρη της, τονίζει:

"Σημείο εκκίνησης ήταν το παράδειγμα των Βρετόνων" που ζουν στη δυτική Γαλλία "οι οποίοι είχαν αρχίσει μια συνεργατική μετάφραση του Facebook στα βρετονικά. Το 2014, ήρθα σε επαφή με το Facebook, το οποίο μας ζήτησε να μεταφράσουμε έναν πρώτο όγκο όρων. Συγκεντρώσαμε ανθρώπους που μιλούν κορσικανικά, οι οποίοι είναι επίσης αγγλόφωνοι και γνωρίζουν την ψηφιακή τεχνολογία. Στη συνέχεια, έθεσαν στη διάθεσή μας την εφαρμογή της συνεργατικής τους μετάφρασης, όπου όλοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση".

Τα κορσικανικά, τα οποία μιλούν 120.000 άνθρωποι, κυρίως στο γαλλικό νησί της Μεσογείου, θεωρούνται από την UNESCO γλώσσα που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Τα φουλάνι, η γλώσσα που μιλούν σχεδόν 25 εκατομμύρια Αφρικανοί οι οποίοι έχουν διασκορπιστεί σε περίπου 20 χώρες, γίνεται η όγδοη αφρικανική γλώσσα που προτείνεται από το δίκτυο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook σε μια γλώσσα διαφορετική από τα αγγλικά.


 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στη Λέσβο ο Μητσοτάκης: Τα συγχαρητήρια στον Δήμο και η επίσκεψη στο λιμάνι στο Σίγρι

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα έργα που έχουν γίνει στον λιμένα, που διαθέτει προβλήτα μήκους …