ΔΩΡΕΑΝ μαστογραφίες τον Οκτώβριο

karkinos-mastoy-2

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο μαστού 400.000 γυναίκες, κάθε χρόνο. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%. Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού με την ψηφιακή  μαστογραφία και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική Επιστήμη.

ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

  1. Ηλικία έναρξης περιόδου και εμμηνόπαυσης.
  2. Μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης (μείωση της γεννητικότητας)
  3. Θηλασμός. Η μητέρα οφείλει να θηλάζει το βρέφος.
  4. Παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση.
  5. Οικογενειακό ιστορικό
  6. Γονιδιακές μεταλλάξεις (BRCA 1 & BRCA 2) και άλλων γονιδιακών διαφοροποιήσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου μαστού. Η ελπίδα είναι να διαπιστωθούν και να μειωθούν παράγοντες του περιβάλλοντος που μαζί με τη γενετική προδιάθεση συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
  7. Πολλές ορμόνες που παράγονται στον οργανισμό ενισχύουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και η διατροφή επηρεάζει τη στάθμη των ορμονών.
  8. Επιβεβαιώνεται από ερευνητικές μελέτες, ότι οι μακροχρόνιες ορμονικές θεραπείες μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα ο συνδυασμός οιστρογόνων – προγεστερόνης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.
  9. Διατροφικοί παράγοντες.

Ενισχυτικοί στην ανάπτυξη καρκίνου µαστού είναι:

  • Η µεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  • Το κάπνισµα
  • Η υπερκατανάλωση κορεσµένων λιπών

Προστατευτικοί:

  • Τα λαχανικά
  • Τα φρούτα
  • Η φυσική άσκηση
  1. Η ηλικία. Άτομα άνω των 65 ετών εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο: Άνδρες 3 φορές συχνότερα. Γυναίκες 2 φορές πιο συχνά απ’ότι άτομα κάτω των 65 ετών.
  2. Πολλαπλές γονιδιακές μεταλλάξεις μετατρέπουν το φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό.
  3. Μακροχρόνια έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες στο περιβάλλον που ζούμε.
  4. Εξασθένιση της ανοσολογικής ικανότητας καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και πιθανόν πιο συχνά μεταστάσεις καρκινικών όγκων σε άλλα όργανα.
Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ως ‘’Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού’’ στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.
Ο Δήμος Χαλανδρίου, και συγκεκριμένα το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και το Σύλλογο Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου "Οι Αγ. Ανάργυροι", παρέχουν τη δυνατότητα μαστογραφιών, σε γυναίκες από 40-69 ετών, που εμπίπτουν στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που απαιτούνται για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή άπορες και ανασφάλιστες.
Τηλέφωνο για ραντεβού: 210-6894444, ώρες 09:00-12:00π.μ, καθημερινά.
Υπεύθυνη: Γκαμούλου Αμαλία, Νοσηλεύτρια.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός τώρα στην Λακωνία νότια της Βάθειας

Σεισμός τώρα στην Λακωνία μεγέθους 4.0 Ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Βάθειας   Γεωδυναμικό Ινστιτούτο …