Σε 6 εταιρείες η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων από την ΤτΕ

kokkina-daneia-eurobank-alpha-bank
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών που θα αναλάβουν την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άδειες αναμένεται να δοθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε περίπου δύο εβδομάδες, σε έξι εξειδικευμένες εταιρείες.

Πρόκειται για εταιρείες που είτε θα λειτουργήσουν τις πλατφόρμες διαχείρισης αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Aktua Hellas, μέτοχοι της οποίας είναι η ισπανική Aktua και ο όμιλος της Alpha Bank.

Η αδειοδότηση των εταιρειών αποτελεί όπως επισημαίνει το Euro2day.gr, το «κλειδί» που θα συμβάλει στην λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών. Ο έλεγχος της οικονομικής κατάστασης και της δυνατότητας των υποψηφίων εταιρειών που έχουν καταθέσει αίτημα για άδεια έχει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και ενήμεροι για το πλάνο αδειοδότησης είναι και οι Θεσμοί, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε 6 μήνες

Από την αδειοδότηση έως την λειτουργία των εταιρειών απαιτείται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, χρονικό διάστημα έξι μηνών. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 «θα μεταφερθούν στις εξειδικευμένες πλατφόρμες τα πρώτα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει στέλεχος τράπεζας δίνοντας χρονικά το στίγμα των επικείμενων εξελίξεων.

Με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών στις πλατφόρμες θα μεταβιβαστούν προς διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια τόσο από το χαρτοφυλάκιο «λιανικής» όσο και από αυτό χονδρικής (wholesale). Κυρίαρχη θέση στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων θα έχει η πλατφόρμα του KKR, στην οποία τα πρώτα πακέτα δανείων θα μεταφερθούν αρχές του 2017.

Αντίθετα, στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, η πολιτική που θα ακολουθηθεί διαφέρει ανά τράπεζα, τουλάχιστον για τους επόμενους πέντε μήνες.

Ο όμιλος της Alpha Bank έχει αποφασίσει να μεταφέρει σταδιακά μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ στην κοινή εταιρεία με την Aktua, ωστόσο οι άλλες τράπεζες εξετάζουν και εναλλακτικά σενάρια όπως η ενίσχυση των εσωτερικών τους μονάδων διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Πωλήσεις καταναλωτικών

Στο μεσοδιάστημα οι διοικήσεις των τραπεζών σχεδιάζουν μία σειρά από συνδυαστικές, με την ανάθεση της διαχείρισης, κινήσεις όπως είναι η πώληση του «νεκρού» κομματιού χορηγήσεων της καταναλωτικής πίστης και οι πλειστηριασμοί. Πρόκειται για δυο διαφορετικού χαρακτήρα και στρατηγικής κινήσεις.

Η πώληση των «βαθιά» κόκκινων δανείων που προέρχονται από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις μετρητών κ.ά. εκτιμάται ότι θα φθάσει για το σύνολο των τραπεζών τα 3 δισ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από τώρα έως και τους πρώτους μήνες του 2017.

Τα εν λόγω δάνεια είναι μικρού ύψους, κατ' ανώτερο έως 12.000 ευρώ, δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση και στην πλειονότητα τους είναι καταγγελμένα.

Οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν, αποσκοπούν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, στην τιμωρία των «στρατηγικά κακοπληρωτών» που βρίσκονται σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων και έχουν δημιουργήσει κόκκινα δάνεια 20-25 δισ. ευρώ.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία ο εκφοβισμός του πλειστηριασμού έχει φέρει στην τράπεζα για διακανονισμό 4 στους 10 κατά συνείδηση κακοπληρωτές.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης στις …