57,8% μειωμένες οι επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες

agrotisgeorgia_534_355

Εκδόθηκε  και είναι «ψαλιδισμένη» κατά 57,8% η Κοινή Υπουργική Απόφαση που σχετίζεται με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης αγροτικής χρήσης του 2016 και η οποία καταργείται από το 2017!

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα δικαιούχα πρόσωπα προς την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τις ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, τη διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης και τον τρόπο ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου diesel, για τα έτη 2015 και 2016.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Aπό το προς επιστροφή ποσό του φόρου και κατόπιν της διενέργειας του υποχρεωτικού συμψηφισμού και της παρακράτησης που προβλέπονται στα άρθρα 12, 42 παρ. 1 και 48 παρ. 2 του ΚΦΔ (περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση), παρακρατείται ποσό μέχρι το ύψος οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου ασφαλιστικού φορέα.

Ο έλεγχος για την ύπαρξη οφειλών στη φορολογική διοίκηση πραγματοποιείται από τη ΔΗΛΕΔ στα πληροφοριακά συστήματα τελωνείων και ΔΟΥ, ενώ για τις οφειλές στους ΟΚΑ η ΔΗΛΕΔ ενημερώνεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.)».

To ψαλίδισμα:

Στους συντελεστές υπολογισμού της επιστροφής του ΕΦΚ, διαμορφώνεται στα 0,23 ευρώ ανά λίτρο (230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) για το 2015, ενώ τα ποσά που αντιστοιχούν στη φετινή χρονιά θα είναι ακόμα μικρότερα, καθώς ο συντελεστής μειώνεται περαιτέρω σε 0,097 ευρώ ανά λίτρο (97 ευρώ ανά χιλιόλιοτρο), μείωση 57,8%, λόγω αναπροσαρμογής των συντελεστών που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα:

  • Από 1-1-2015 έως 30-9-2015 το ποσό επιστροφής υπολογίζεται με συντελεστή 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, την περίοδο 1-10-2015 έως 31-12-2015 και 1-1-2016 έως 30-9-2016 με συντελεστή 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, όταν ο συντελεστής του "απλού" πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
  • Από το 2017 η διαδικασία της επιστροφής καταργείται καθώς από την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο εξισώνεται με αυτόν που ισχύει και για τους υπόλοιπους ιδιώτες, δηλαδή στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …