780 εκατ. ευρώ αφαίμαξη από συντάξεις και επιδόματα το 2017

SYNTAXEKAS

Νέο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ κατά 439,2 εκατ. ευρώ αποκαλύπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αφού και το 2017 οι συντάξεις θα μειωθούν επιπλέον κατά 326 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο οι δαπάνες για επικουρικές συντάξεις μειώνονται κατά επιπλέον 117,3 εκατ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στην εξοικονόμηση της τάξης των 174,2 εκατ. ευρώ που επιτεύχθηκε εντός του 2016, από τις μειώσεις επικουρικών σε τουλάχιστον 260.000 ήδη συνταξιούχους.

Όπως αναλύει τα στοιχεία το "imerisia.gr", παρά τις περικοπές δαπανών της τάξης του 779,9 εκατ. ευρώ (έναντι 767,7 εκατ. το 2016) κυρίως εξαιτίας της μείωσης των συντάξεων και της αύξησης των εισφορών, το έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται σε 1,02 δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο προβλέπει ότι το 2017, κυρίως για μισθούς και κατά δεύτερο λόγο για συντάξεις θα δαπανηθούν 12,2 δισ. ευρώ (6 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με φέτος) καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβάλλονται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Αντίστοιχα, οι δαπάνες ασφάλισης εκτιμώνται σε 20,25 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνονται η πλήρης εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πίστωση 571 εκατ. ευρώ), η επιχορήγηση του ΕΦΚΑ για την πληρωμή συντάξεων του Δημοσίου (5,2 δισ. ευρώ), καθώς και συνεισφορά του Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (100 εκατ. ευρώ). Έσοδα της τάξης των 177,8 εκατ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο από την αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης, που έρχονται να προστεθούν στα 172,1 εκατ. ευρώ του 2016.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο κορωνοϊός αύξησε την ανεργία μέχρι και στην Ιαπωνία - Έφτασε στο 3,1%

Η ανεργία στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 3,1% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μέσα …