Με δανεικά η εξόφληση χρεών

EuroStives_473_355

Αυξήθηκαν κατά 840 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον μήνα Σεπτέμβριο τα έσοδα στα ταμεία του κράτους, ενώ στο 9μηνο καταγράφεται υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,062 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί αν και χαίρεται το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί πλήγμα για την κίνηση στην αγορά, επειδή οι φορολογούμενοι εξόφλησαν με δανεικά.....

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, το ποσοστό αύξησης πληρωμής φόρων με πιστωτικές κάρτες κυμάνθηκε μεταξύ 30% και 40%, γεγονός που εξηγεί εν μέρει την υπεραπόδοση των εσόδων, οπότε οι φορολογούμενοι διαπιστώθηκε ότι επέλεξαν αντί να καταβάλλουν σε τρεις και πέντε δόσεις αντίστοιχα το φόρο εισοδήματος, να τον καταβάλουν εφάπαξ, κάνοντας χρήση  δανεικών μέσω πιστωτικών καρτών.

Με την ίδια τακτική κινήθηκαν και στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ, συμψηφίζοντάς τον με επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα:

• Για τον μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 809 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού, ενώ τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) αυξήθηκαν κατά 840 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 5,185 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,345 δισ. ευρώ.

• Για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,36 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, ενώ τα καθαρά είναι αυξημένα 1,062 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός για τον συγκεκριμένο μήνα.

• Οι επιστροφές για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 είναι 298 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για τα αίτια αύξησης των εσόδων:

• Στη μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος από τους φορολογουμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία τραπεζών οι συναλλαγές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) έχουν αυξηθεί το 2016 κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάζονται πλέον όταν χρησιμοποιείται κάρτα να εκδίδουν αποδείξεις. Βέβαια, υπάρχουν και αυτές που διακινδυνεύουν και συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν.

• Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις εφάπαξ από τους φορολογουμένους. Είτε με μετρητά είτε μέσω πιστωτικών καρτών σε περισσότερες δόσεις. Σημειώνεται ότι με βάση τραπεζικές πηγές οι πληρωμές φόρων μέσω πιστωτικών καρτών έχουν αυξηθεί κατά 30-40% σε σχέση με το περυσινό έτος.

Επίσης, στην αύξηση των εσόδων συνετέλεσαν και οι συμψηφισμοί φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

• Τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στον κρατικό κορβανά αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ. Οι έλεγχοι σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς τον Αύγουστο ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να εκδίδουν αποδείξεις και ως εκ τούτου να καταβάλουν τον Σεπτέμβριο και τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καταβάλλουν τον ΦΠΑ τον επόμενο μήνα από αυτόν που βεβαιώνεται, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία κάθε τρίμηνο. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι και τον Οκτώβριο οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ θα είναι σημαντικές. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκε ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ στο 24% από 23%.

Η αναπροσαρμογή θα προσθέσει στα έσοδα του ΦΠΑ 220 εκατ. ευρώ επιπλέον. Οι αυξήσεις στα έσοδα του ΦΠΑ θα συνεχισθούν και το 2017. Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2017 οι έμμεσοι φόροι θα είναι περισσότεροι κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …