Οδηγίες για την μετεγγραφή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ(Οι αντιστοιχίες ΕΔΩ)

FOITHTpanepistimio-amfitheatro-foithtes

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τις αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2016-17.

Από τη φετινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι συνολικά 86 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν έχουν καμία αντιστοιχία. Από αυτά, 52 ανήκουν σε πανεπιστήμια και 34 σε ΤΕΙ.

Όπως αναφέρει το «Εθνος» οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να μελετήσουν προσεχτικά τον πίνακα με τις αντιστοιχίες των τμημάτων καθώς υπάρχουν σχολές στις οποίες εισήχθησαν και από τις οποίες -ενδεχομένως- να μη γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταπηδήσουν σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Μία παράμετρος που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι επιτυχόντες που μπορούν να διεκδικήσουν μετεγγραφή, είναι ότι η αλλαγή τμήματος σε ορισμένες περιπτώσεις επιφέρει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών και το κυριότερο, οδηγεί σε διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις, υποψήφιοι που εισήχθησαν σε τμήμα στο οποίο δεν απαιτούνταν η εξέταση σε ειδικό μάθημα μπορούν να μετεγγραφούν σε κάποιο άλλο που θεωρείται ομοειδές, το οποίο είχε ειδικό μάθημα.

Για παράδειγμα δίδεται η δυνατότητα μετεγγραφής από το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά αν και για το δεύτερο απαιτούνταν εξέταση και στα Αγγλικά, ενώ για το πρώτο όχι.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.

Από τη φετινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι συνολικά 86 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν έχουν καμία αντιστοιχία.

Από αυτά, 52 ανήκουν σε πανεπιστήμια και 34 σε ΤΕΙ. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τα 86 αυτά τμήματα, τα 38 εντάσσονται σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Αθήνα, και τα υπόλοιπα 48 είναι διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Βόλος, Μυτιλήνη, Πύργος Καρδίτσα κ.α.

Οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να μελετήσουν προσεχτικά τον πίνακα με τις αντιστοιχίες των τμημάτων καθώς υπάρχουν σχολές στις οποίες εισήχθησαν και από τις οποίες -ενδεχομένως- να μη γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταπηδήσουν σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Οι αντιστοιχίες


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σε κυκλοφορία 136 χλμ. του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος – Ε65

Πλέον το ταξίδι Αθήνα – Καρδίτσα διαρκεί 2 ώρες και 35 λεπτά, ενώ το Αθήνα …