Αύξηση έως και 50% στην τιμή του καφέ!

kafes-bira-sokolata-ke-meli-telos-3

Αύξηση έως και 50% αναμένεται στην τιμή του καφέ από τον νέο φόρο κατανάλωσης, αλλά και τα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους από την επιβολή του νέου φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου, οι επερχόμενες αυξήσεις θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες, όπως τον στιγμιαίο και τον ελληνικό στο ράφι του σούπερ μάρκετ και τον φραπέ ή τον ελληνικό στην καφετέρια. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές που στρέφονται σε φτηνούς καφέδες, θα επιβαρυνθούν επιπλέον από αύξηση της τάξης έως και 30%.

Η επιβολή του νέου φόρου κατανάλωσης στον καφέ αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητεί ήδη τα πλεονάσματα που θα προκύψουν από αυτόν.

Εκτός όμως, από την αύξηση εξαιτίας του φόρου κατανάλωσης, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian και το δημοσίευμα από το CNN Greece, έρχεται και σημαντική αύξηση της παγκόσμιας τιμής του καφέ της τάξης του 20%. Η αύξηση αυτή θα επέλθει κυρίως λόγω των δυσμενών κλιματικών αλλαγών στη Βραζιλία, γεγονός που επηρέασε την παγκόσμια παραγωγή, σημειώνει η εφημερίδα.
Απειλούνται με λουκέτα 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις
Η Ένωση Καφεκοπτών επισημαίνει ότι ο φόρος κατανάλωσης στον καφέ απειλεί άμεσα με λουκέτο 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως υποστηρίζουν οι καφεκόπτες, ο κίνδυνος του λουκέτου είναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς «πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τα capital controls, τη μείωση κατανάλωσης και την υψηλή φορολογία».
Επιπλέον, τα λουκέτα δημιουργούν κίνδυνο για δραστική μείωση θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο του καφέ, ο οποίος μετρά περισσότερους από 200.000 ανθρώπους (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης). Σημειώνεται ότι η συνολική αξία της αγοράς του καφέ στην Ελλάδα αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φθάσει στα …