Προσλήψεις για...92.000 άτομα

oaed1_0

91.914 άνεργοι θα απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβριο, από συνολικά 10 προγράμματα που θα τρέξει ο ΟΑΕΔ και τα οποία ανά χρονική σειρά, έχουν ως εξής:

Οκτώβριος

  1. Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 6.339 ανέργους σε 34 δήμους- θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, με την προθεσμία υποβολής δηλώσεων να ολοκληρώνεται στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 13ης Οκτωβρίου 2016.
  2. Πρόγραμμα για 13.000 νέους από 18 έως 29 ετών: «Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας τεσσάρων μηνών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε ΚΟΙΝΣΕΠ». Οι νέοι θα καταρτισθούν επί 4 μήνες σε επιχειρήσεις και κατόπιν θα απασχοληθούν (με διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και με μισθολογικό κόστος, το οποίο θα καλυφθεί από τα συγκεκριμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ) για 8 μήνες στις ίδιες ή και σε άλλες επιχειρήσεις και πάλι στο αντικείμενο των σπουδών τους. Από αυτούς:
    α) Ένα τμήμα του προγράμματος που έκλεισε χθες αφορά 3.000 νέους από 25 έως 29 ετών που στα μητρώα του ΟΑΕΔ μέχρι 6 Οκτωβρίου 2016
    β) Το δεύτερο τμήμα αφορά 10.000 νέους 18-24 ετών και λήγει στις 22 Οκτωβρίου 2016.
  3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια και βραχυχρόνια ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, το οποίο πρόκειται να προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες. Οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν ηλεκτρονικά στο μητρώο του ΟΑΕΔ και θα δοθούν μέχρι 10 επιλογές ανέργων, ενώ στην περίπτωση των βραχυχρόνια ανέργων (κάτω από 12 μήνες) η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση να τον κρατήσει με δικά της έξοδα για τρεις επιπλέον μήνες.
  4. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών, στο οποίο τουλάχιστον οι 12.000 θέσεις παραμένουν κενές. Πρόκειται για πρόγραμμα που παρ’ ότι έχει ανοίξει από τον Μάρτιο του 2016, έχει πολύ μικρή συμμετοχή και γι’ αυτό θα επαναπροκηρυχθεί. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει 3 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής (αντί για 6 στο αρχικό πρόγραμμα) να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους μέσα από καταγγελία σύμβασης, ενώ μετά τους 12 μήνες (όχι 24) της επιδότησης θα έχουν υποχρέωση διατήρησης του ωφελούμενου, για μόνο 3 μήνες.
  5. Πρόγραμμα για 10.000 άνεργους, που θα έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να «ανταλλάξουν» το επίδομα ανεργία τους με επιδότηση της εργασίας τους για 12 μήνες. Στο πρόγραμμα θα λογίζεται το επίδομα ανεργίας ως τμήμα του μισθού και ο εργοδότης θα αναλαμβάνει να συμπληρώνει το υπόλοιπο ποσό και να παρέχει ασφάλιση στους εργαζομένους. Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν και στο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας που έχει καταστεί ανενεργό αφού από το 2011 έως σήμερα έχει πολύ λίγες συμμετοχές. Τροποποιημένο, κατά την λογική και του προηγούμενου και σε συνεργασία με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αναμένεται να υλοποιηθεί για 10.000 άνεργους, που θα “ανταλλάξουν”, εφόσον το επιθυμούν, το επίδομα ανεργία τους με επιδότηση της εργασίας τους για 12 μήνες. Προβλέπεται αναλόγως των δεδομένων των ανέργων και των επιχειρήσεων να ορίζεται το ύψος και να δίνεται και η επιδότηση. Αυτό θα αφορά βραχυχρόνια ανέργους αλλά και μακροχρόνια εφόσον δικαιούνται βοήθημα ανεργίας που είναι 200 ευρώ το μήνα και ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το υπολειπόμενο, μέχρι τα 360 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Νοέμβριος

  • Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε 274 δήμους για 23.000 ανέργους, η προκήρυξη του οποίου αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου
  • Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Απευθύνεται σε 1.000 άτομα, έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει εντός Νοεμβρίου.
  • Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Απευθύνεται σε 1.575 ανέργους και έχει προϋπολογισμό 11,5 εκατ. ευρώ.

Δεκέμβριος

  1. Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για ανέργους νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Αφορά 11.000 νέους διαφόρων ειδικεύσεων, στους οποίους θα δοθεί χρηματοδότηση για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων. Επίσης, στους ανέργους που θα ενδιαφερθούν θα παρέχεται υποστήριξη και συμβουλευτική για την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου τόσο από τους ειδικούς επιστήμονες του ΟΑΕΔ, όσο και από τους φορείς των κοινωνικών εταίρων.
  2. Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 4.000 ανέργους στον τομέα της Υγείας, το κόστος του οποίου (48,8 εκατ. ευρώ), θα καλυφθεί με τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες. Πρόκειται γα 3.000 νοσηλευτές, 700 άλλες ειδικότητες για τα νοσοκομεία (παραϊατρικό προσωπικό κλπ) και 300 άτομα σε εποπτευόμενους φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, και ο ΕΟΠΥΥ.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …