800.000 συντάξεις από τον Νοέμβριο θα "σφαχτούν" με Αριστερή κυβέρνηση

lefta-maxairi

Αντιμέτωποι με νέο ταυτόχρονο σοκ θα βρεθούν ένας στους τρεις συνταξιούχους σε λιγότερες από 15 μέρες από σήμερα, οπότε ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου. Ακόμα μεγαλύτερο σοκ θα υποστούν 800.000 συνταξιούχοι επί συνόλου 2,6 εκατομμυρίων ή αλλιώς το 1/3 τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Και αυτό γιατί και φέτος αναμένεται το Δεκέμβριο να καταβληθούν 2 συντάξεις, μία του Δεκεμβρίου (τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου) αλλά και εκείνη του Ιανουαρίου μιας και οι συντάξεις του 1ου μήνα του 2017 πολύ πιθανόν -και φέτος- να καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα.

Μαζί, όμως, με τις καταβολές των συντάξεων του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 και του Ιανουαρίου 2017 το επόμενο δίμηνο, θα επιβληθούν μέχρι και τρεις "δόσεις” αναδρομικών κρατήσεων για τις περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις. Οι αναδρομικές αυτές μειώσεις έρχονται σε βάρος των συντάξεων γιατί, ενώ βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, ίσχυαν από την 1η Ιουνίου 2016 επιβλήθηκαν στο διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου και έτσι οι περικοπές της περιόδου Ιουνίου -Σεπτεμβρίου θα επιβληθούν πρακτικά από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα τους επόμενους 2 μήνες το Capital.gr, τονίζει ότι θα έλθουν -μαζί με τις αντίστοιχες μηνιαίες καταβολές τρεις "δόσεις” αναδρομικών κρατήσεων για 250.000 επικουρικές συντάξεις, 260.000 διπλές κύριες συντάξεις και μία "δόση” αναδρομικών κρατήσεων για 290.000 μερίσματα συνταξιούχων του Δημοσίου, μιας και τα μερίσματα καταβάλλονται πλέον κάθε τρίμηνο και η επόμενη καταβολή θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ορισμένοι, μάλιστα, συνταξιούχοι ενδέχεται να υποστούν πολλαπλές αναδρομικές κρατήσεις, αφού έχει μειωθεί τόσο η επικουρική σύνταξή τους όσο και το μέρισμα τους (πχ στο Δημόσιο), ενώ κάποιοι άλλοι έχουν δει την επικουρική τους να μειώνεται (εφόσον ξεπερνούσε τα 170 ευρώ) αλλά και τη 2η κύρια σύνταξη την οποία εισπράττουν, λόγω της νέας εισφοράς 6% η οποία επιβλήθηκε κατά τον τρέχοντα μήνα.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, στις καταβολές του μήνα αυτού, που προβλέπονται μεταξύ 27 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου, θα αρχίσουν οι μεγάλες αναδρομικές κρατήσεις (επί του ύψους τους) σε 800.000 επικουρικές συντάξεις, κύριες συντάξεις και μερίσματα του Δημοσίου που μειώθηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου. Όσοι, μάλιστα, συνταξιούχοι -παρά τις μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου – Οκτωβρίου 2016 , εξακολουθούν να έχουν συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ (σ.σ. από μία κύρια και μία επικουρική σύνταξη) ή πάνω από 3.000 ευρώ (σ.σ. από πάνω μία κύρια σύνταξη ή/και πάνω από μία επικουρική) θα υποστούν "πλαφόν” τον ερχόμενο Νοέμβριο ή Δεκέμβριο και μάλιστα αναδρομικό από 1.6.2016.

Την ίδια στιγμή, που κορυφώνεται ο κύκλος των μειώσεων στις συντάξεις ο οποίος ξεκίνησε φέτος, ενώ εκκρεμεί το "τσεκούρι” του ΕΚΑΣ για 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1.1.2017, κορυφαία στελέχη του ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο της ετήσιας συνδιάσκεψης του ΔΝΤ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αυξηθούν ονομαστικά οι συντάξεις (σ.σ. δηλαδή να μειωθούν σε πραγματικούς όρους) και μετά το 2018, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, η όψιμη αποτυχία του νέου Κατρούγκαλου δείχνει ότι "οι προγραμματισμένες από το 2018 και έπειτα μειώσεις στις πραγματικές αποδοχές των συνταξιούχων ενδέχεται είτε να έλθουν νωρίτερα, είτε να είναι σκληρότερες από ό,τι ήδη προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου".

Επί τάπητος "πάγωμα" διαρκείας στις συντάξεις

Συγκεκριμένα, κύκλοι το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν προχθές πως "υπάρχει ένα θέμα ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις μπορείς να μην τις αυξήσεις και να δώσεις μεγαλύτερο βάρος σε άλλες κοινωνικές δαπάνες", υιοθετώντας εμμέσως την παρατήρηση της κας. Ντέλια Ντελουλέσκου στις 23/9, σύμφωνα με την οποία "οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων".

Φυσικά, η μερική σύγκλιση μεταξύ όσων λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και της κ. Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ "αδειάζει" τον κ. Κατρούγκαλο ο οποίος στις 29/9 δήλωνε πως "και να χτυπιέται κάτω το ΔΝΤ, το ασφαλιστικό έχει κλείσει". Και αυτό γιατί το "πάγωμα” των ονομαστικών αυξήσεων και μετά το 2018 (μιας και για το 2018 ήδη προβλέπεται από το νόμο Κατρούγκαλου) θα σηματοδοτούσε αναθεώρηση του υπάρχοντος Ασφαλιστικού.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το πάγωμα όλων των συντάξεων το 2018 έχει ήδη θεσπιστεί. Η έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει το νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε την περασμένο Μάιο προβλέπει ότι η "μη καταβολή αυξήσεων στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 1.1.2018” θα φέρει την εξοικονόμηση 187 εκατ. ευρώ ή κοντά στο 0,5% - 1% της ετήσιας δαπάνης για κύριες συντάξεις σε σχέση με το 2017.

Η μη αύξηση των κύριων συντάξεων το 2018 σημαίνει, σε συνθήκες έστω και ήπιου πληθωρισμού, μείωση των πραγματικών αποδοχών των συνταξιούχων, μιας και ο θετικός πληθωρισμός, δηλαδή η ακρίβεια "ροκανίζει" τα εισοδήματα. Αν το μέτρο αυτό επεκταθεί και το 2019 , θα έφερνε αντίστοιχες, δηλαδή 0,5% -1% στις πραγματικές αποδοχές των συνταξιούχων.

"Κόλαση" αναδρομικών κρατήσεων από τις 27/10

Η ανάγκη για νέες περικοπές στις συντάξεις φαίνεται πως τίθεται από την ανεπάρκεια των περικοπών που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το αναδρομικό "τσεκούρι" 10% σε 800.000 παροχές του συνταξιοδοτικού συστήματος έρχεται αρκετά καθυστερημένα.

To πλαφόν του 10% στις αναδρομικές κρατήσεις επί των συντάξιμων αποδοχών προβλέπεται από την τροπολογία που πέρασε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, κ. Γιώργος Χουλιαράκης για τις αναδρομικές κρατήσεις στις συντάξεις και τα βοηθήματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Ωστόσο, το πλαφόν αυτό γενικεύεται για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα με διάταξη νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. αφορά την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία).

Η τροπολογία Χουλιαράκη, προβλέπει ότι η παρακράτηση από μία σύνταξη (για παροχές οι οποίες δεν έπρεπε να αποδοθούν) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% αυτής μέχρι το επίπεδο των 1000 ευρώ (σ.σ. της ίδιας σύνταξης), ενώ αν η σύνταξη ξεπερνά τα 1.000 ευρώ τότε στην κράτηση 10% (στα πρώτα 1000 ευρώ) θα προστίθεται και μία κράτηση 16% (ή 1/6) επί του ποσού που είναι πάνω από 1.000 ευρώ.

Το πλαφόν αυτό ισχύει για κάθε αναδρομική κράτηση που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου και συγκεκριμένα:

- στις επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνάνε τα 1300 ευρώ και κόπηκαν στο διάστημα Αυγούστου –Οκτωβρίου και οι οποίες θα καταβληθούν στις 2/11 στις 2/12 και ενδεχομένως ξανά πριν τα Χριστούγεννα. Οι μέσες σωρευτικές μειώσεις σε 60.000 επικουρικές του Δημοσίου οι οποίες πρέπει να έλθουν αναδρομικά ανέρχονται σε 20% (2 μήνες Χ 10%) . Οι μέσες σωρευτικές μειώσεις σε 200.000 επικουρικές συντάξεις ανέρχονται 60% (3 μήνες Χ 20%).

- στις διπλές κύριες συντάξεις που υπέστησαν την εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις 4 Οκτωβρίου. Οι σωρευτικές έμμεσες μειώσεις σε 260.000 διπλές κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 18% ( 3μήνες Χ 6%).

- στα μερίσματα που κόπηκαν στις 30 Ιουνίου (σ.σ. οι αναδρομικές κρατήσεις ξεκίνησαν από 30/9 και θα συνεχιστούν και στις 30/12 οπότε προβλέπεται η επόμενη καταβολή τους ). Οι σωρευτικές αναδρομικές μειώσεις στα μερίσματα ανέρχονται στο 30%-40% .

- στις ατομικές συντάξεις στις θα τεθεί πλαφόν 2000 ευρώ και στις πολλαπλές συντάξεις που έχει τεθεί πλαφόν τα 3000 ευρώ , κατά τον ερχόμενο Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη - Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και γυναικεία απασχόληση

Το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην αγορά εργασίας επισημαίνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις …