Τα προβλήματα στο ΣΕΠΕ στην συνάντηση Κατρούγκαλου-Εργαζομένων

sepemain_

Τρία καίρια ζητήματα που απασχολούν την ΚΥ του Υπουργείου και το ΣΕΠΕ, απασχόλησαν εκτενώς την συνάντηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργου Κατρούγκαλου, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Σούκου, τα οποία είναι:

  • Πρώτον την  εφαρμογή των Πληροφοριακών Συστημάτων, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) και το Σύστημα Ελέγχου Οδικών Μεταφορών (ΣΕΟΜ) στο ΣΕΠΕ,
  • Δεύτερον την αρχική ειδική εκπαίδευση των νέων Επιθεωρητών Εργασίας,
  • Τρίτον την αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δομών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ.

Στη συνάντηση σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου:
"
Το ΔΣ υποστήριξε τις θέσεις και τις απόψεις για τα θέματα, όπως αυτές αναλυτικά έχουν καταγραφεί και στην επιστολή.

Ο Υπουργός και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ  παραδέχτηκαν ότι τα πληροφοριακά συστήματα (κυρίως το ΟΠΣ) έχουν σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες τόσο στο σχεδιασμό τους όσο και στην εφαρμογή τους και θα προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε σε κάθε περίπτωση η χρήση αυτών να μην βλάψει  την κοινωνική φυσιογνωμία και χρησιμότητα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Επίσης, παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για πολύπλοκα και δύσχρηστα συστήματα και ότι υπολείπονται των πραγματικών αναγκών του ΣΕΠΕ για απλούστευση και οργάνωση των διοικητικών διαδικασιών.

Η Πολιτική Ηγεσία δεσμεύτηκε ότι για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση τους και έως ότου γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις και διορθώσεις, θα δοθεί παράταση στην υποχρεωτική εφαρμογή τους, εξασφαλίζοντας επαρκείς περιόδους πιλοτικής – δοκιμαστικής λειτουργίας. Για τα ανωτέρω ο Ειδικός Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι με εγκύκλιο θα δοθούν οι αναγκαίες οδηγίες, διευκρινίσεις και κατευθύνσεις προς τους εργαζόμενους στο Σ.ΕΠ.Ε.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθούν με στελεχιακό προσωπικό οι  υπηρεσίες της Πληροφορικής και θα διασφαλίσει την αναγκαία οριζόντια εκπαίδευση στα νέα πληροφοριακά συστήματα.

Αναμένουμε από την Πολιτική Ηγεσία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και άμεσα να δώσει λύσεις στα προβλήματα με συγκεκριμένες ενέργειες ώστε οι ανωτέρω διαβεβαιώσεις να μην αποτελέσουν «κενό γράμμα». Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος μας εκπροσωπώντας του εργαζόμενους στο Σ.ΕΠ.Ε. θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύσεων.

Συνάδελφοι/σες

Στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την πραγματοποίηση της αρχικής ειδικής εκπαίδευσης των νέων Επιθεωρητών Εργασίας στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, εκφράσαμε για άλλη μια φορά την κάθετη αντίθεσή μας και ζητήσαμε να αναθεωρήσει την απόφασή του επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις η αρχική  εκπαίδευση πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες - δομές του Υπουργείου μας (ΚΥ και Σ.ΕΠ.Ε.) ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή και ουσιαστική εκπαίδευση στις διαδικασίες ελέγχου, εργατικής διαφοράς και συμφιλίωσης.  Αν και ο Υπουργός φάνηκε να επιμένει στην απόφασή του, ζήτησε προτάσεις και βελτιώσεις επί της ήδη υπογραφείσας υπουργικής απόφασης. Ο Σύλλογος επιμένει και προτείνει στον Υπουργό να εφαρμόσει τις ΥΑ 4431/165/26-03-2012 (Β’ 1179) και ΥΑ 9409/147/02-04-2013 (Β΄860)], οι οποίες ρυθμίζουν επαρκώς το θέμα της αρχικής εκπαίδευσης.

Για την αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δομών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ εκφράσαμε για άλλη μια φορά στην Πολιτική Ηγεσία την κάθετη αντίθεσή μας για τις «παράλληλες» ενέργειες της με ξεχωριστές και αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε συστάσεις επιτελικών δομών και σε σχεδιασμό νέων ειδικών γραμματειών και όχι μόνο, εκτός τελικά της διακηρυσσόμενης  ενιαίας διαδικασίας αναδιάρθρωσης του Οργανισμού. Επίσης, τονίσαμε ότι οι αναγκαίες βελτιώσεις του υπάρχοντος Οργανισμού πρέπει να γίνουν αποκλειστικά μέσω της διαδικασίας έκδοσης προεδρικού διατάγματος και όχι νομών! Από την πλευρά της η Πολιτική Ηγεσία για άλλη μια φορά δεν ξεκαθάρισε τη θέση της επί του θέματος."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Άφιξη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο. Τον …