Ξεπέρασε τα επίπεδα του δημοσίου χρέους, το σωρευτικό εμπορικό έλλειμμα των τελευταίων 15 ετών

xrei_392640104

Η ερώτηση «πού πήγαν τα λεφτά» διατυπώνεται ξανά και ξανά όλα αυτά τα 7 δύσκολα χρόνια του μνημονίου. Η απάντηση τελικά όμως φαίνεται ότι είναι απλή: στο εξωτερικό... Ρίχνοντας κανείς μία ματιά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγών θα διαπιστώσει ότι το σωρευτικό εμπορικό έλλειμμα της χώρας την τελευταία 15ετία, εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, είναι σχεδόν ίσο με το χρέος της Ελλάδας! Συγκεκριμένα το εμπορικό έλλειμμα από το 2001 μέχρι και το 2015 ανέρχεται σε 348 δισ ευρώ και εάν προσθέσουμε και τα 11 δισ ευρώ, που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ότι είναι το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, 12,16 δισ με τα πετρελαιοειδή) τότε φθάνουμε στα 359 δισ. Το δημόσιο χρέος σήμερα εκτιμάται σε 338 δισ ευρώ!

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάζει το newmoney.gr, το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού ελλείμματος, και συγκεκριμένα τα 219 δισ. ευρώ σχηματίστηκαν την περίοδο 2001-2008), όταν η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με υψηλούς ρυθμούς και βίωνε μια πρωτοφανή άνθηση, η οποία τερματίστηκε βίαια με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, το εμπορικό έλλειμμα αρχίζει να μειώνεται πρωτίστως λόγω της μείωσης των εισαγωγών και σε ένα μικρότερο βαθμό λόγω της αύξησης των εξαγωγών.

isozygioΕξάλλου αυτό ήταν και το σημείο «κλειδί» που εντόπιζαν όλοι για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα: η οικονομία έπρεπε να μετασχηματιστεί σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Κοινώς να παράγει, να είναι σε θέση να προωθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και στο εξωτερικό με στόχο να εισρέουν κεφάλαια απ' το εξωτερικό, να τονώνεται η ρευστότητα που δεν υπήρχε πλέον στη χώρα, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και τελικά να δημιουργηθούν οι βάσεις ώστε να ανακάμψουμε γρήγορα....

Επτά χρόνια και τρία μνημόνια μετά η ελληνική οικονομία συνεχίζει, ακόμα και σήμερα, να χάνει την αναγκαία για να κινηθεί ρευστότητα διώχνοντας τα Κεφάλαια στο εξωτερικό. Μάλιστα με το που άρχισε η σταθεροποίηση της οικονομίας ανέκαμψαν και πάλι οι εισαγωγές ενώ οι εξαγωγές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τον περασμένο Αύγουστο. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 11,6% και έφθασε τα 1,19 δισ ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή η αύξηση είναι 73,6% σε σχέση με πέρυσι, στα 496,3 εκατ. ευρώ.

Και πώς άλλωστε όταν η ανταγωνιστικότητα παραμένει στα τάρταρα, όπως έδειξε και η τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που εξακολουθεί να μας κατατάσσει μαζί με αφρικανικές χώρες, όπως η Ναμίμπια (86η θέση), και όταν το «brand name» Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται στο εξωτερικό - στην καλύτερη περίπτωση - με επιφύλαξη.

Το ενδιαφέρον πάντως στην έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων είναι σε ποιες χώρες κατέθεσε η ελληνική οικονομία τα κεφάλαια του συσσωρευμένου εμπορικού ελλείμματός της.

Στην κορυφή, βρίσκεται η Γερμανία απ' όπου εισάγαμε την περίοδο 2001-2015 προϊόντα (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών) συνολικής αξίας 84,71 δισ. ευρώ, στη δεύτερη θέση είναι η Ιταλία με 75,31 δισ. ευρώ, τρίτη η Γαλλία, με 38,19 δισ. ευρώ, τέταρτη η Ολλανδία με 36,74 δισ. ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Κίνα, με 32,19 δισ. ευρώ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …