Παραίτησε η κυβέρνηση την Χαλικιά-Λόγω Αντωνοπούλου!(ΝΕΟ)

chalikia-antonopoulou

Νεότερη Ενημέρωση 17.55

Την παραίτησή της από τη θέση της γενικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας υπέβαλε η Δήμητρα Χαλικιά, η οποία και έγινε αποδεκτή, μετά την σφοδρή αντιπαράθεσή της και τις καταγγελίες της σε βάρος της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Η Δήμητρα Χαλικιά κατήγγειλε ότι "με ευθύνη της αναπληρώτριας υπουργού, πραγματοποιήθηκαν απευθείας αναθέσεις προγραμμάτων ανέργων, μόνο σε μεγάλα ΚΕΚ, με τον παράλληλο αποκλεισμό των μικρότερων".

Αρχική Ενημέρωση 08.57

Μείζον πολιτικό θέμα έχει ανακύψει στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, κα. Δήμητρα Χαλικιά και στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, αφήνει αιχμές για την πολιτική της προϊσταμένη, αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου για τη λειτουργία των προγραμμάτων απασχόλησης.

Το υπουργείο Εργασίας αποφεύγοντας να κατονομάσει την συντάκτρια της επιστολής, η οποία δημοσιεύθηκε από κυριακάτικη εφημερίδα, επιμένει να κάνει λόγο για «ανυπόστατες, ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες». Πάντως, η επιστολή φαίνεται να τονίζει ότι υπάρχουν προγράμματα απασχόλησης που ευνοούν τα μεγάλα ΚΕΚ, σε βάρος των μικρών. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο πρόγραμμα 29 – 64 (voucher) και στους όρους που πια το διέπουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από το «Πρώτο Θέμα», σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα στις σχέσεις των δύο κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Εργασίας έχει ανακύψει από την στιγμή που τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που διέπουν το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους 34 δήμους. Ο κίνδυνος να προκύψει ζήτημα με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων που έχει ήδη ξεκινήσει, προκάλεσε τριβές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί από την πλευρά της κ. Αντωνοπούλου για το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό από την κ. Χαλικιά, προφανώς και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο. Πόσο μάλλον όταν στο ρεπορτάζ που αξιοποίησε τμήμα της επιστολής γίνεται λόγος για κατασπατάληση κονδυλίων και για «κολλητούς» στους οποίους πάνε τα λεφτά που προορίζονται για ανέργους.

Με δεδομένο ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται πολύ κοντά, είναι πιθανό η συγκεκριμένη επιστολή να χρησιμοποιηθεί είτε προς όφελος, είτε σε βάρος της κ. Αντωνοπούλου. Από την άλλη πλευρά, τίθεται ξεκάθαρο θέμα συνεργασίας της αναπληρώτριας υπουργού, με την πολιτική της υφισταμένη, τη γενική γραμματέα του υπουργείου. Μια συνεργασία που έτσι και αλλιώς βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή εξαιτίας των χειρισμών που έγιναν, ή που δεν έγιναν, στο ζήτημα της Κοινωφελούς Εργασίας.

Το ζήτημα έχει παραπεμφθεί σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή στον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έχει δείξει έως τώρα ότι στηρίζει την κ. Αντωνοπούλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να την οδηγήσει εκτός κυβέρνησης, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πολιτική φθορά. Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή της κ. Χαλικιά δημοσιοποιήθηκε σε μία στιγμή, που από το αποτέλεσμα του ανασχηματισμού θα κριθεί εν πολλοίς η ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων απασχόλησης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Επισήμως πάντως, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα της επιστολής. Κάνει λόγο για «περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης» και αποφεύγει να κατονομάσει ως συντάκτρια της επιστολής, την κ. Χαλικιά. Όμως δεν διαψεύδει την ύπαρξη της επιστολής.

Με δεδομένο ότι το κρίσιμο θέμα της ανεργίας βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, είναι ξεκάθαρο ότι μια επιστολή που καταγγέλλει τα ζητήματα λειτουργίας των προγραμμάτων απασχόλησης, δημιουργεί σημαντικό πολιτικό «θόρυβο»…


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …