Δείτε ποιοι φορολογούμενοι προστατεύονται από τις κατασχέσεις

europrostasia

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ περίπου ένας στους δυο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.  Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχεται σε 4.030.910 από τους οποίοι οι περίπου 1,5 εκατομμύριο είναι "υποψήφιοι" για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (π.χ. χρωστούν ποσά άνω των 500 ευρώ κα).

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προχωρά σε όλο και περισσότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους, με το κυριότερο από αυτά να είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της, οι κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα στα χέρια τρίτων και κινητά και ακίνητα ήταν στο τέλος του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους 695.074. Στο τέλος Αυγούστου είχαν αυξηθεί στις 774.321, δηλαδή στο οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 79.247 ή περίπου 11,5%.

Τα σημαντικότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχει λάβει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες δεν έχουν ρυθμίσεις είναι:

  • Κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών.
  • Κατάσχεση ακινήτων.
  • Κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι το εισόδημα από ενοίκια ή απαιτήσεις από πελάτες όσον αφορά στις επιχειρήσεις.

Το ακατάσχετο
Η φορολογική νομοθεσία προστατεύει τους φορολογούμενους από κατασχέσεις προκειμένου να διασφαλίσει τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσής του. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις. Για ποσό μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το σύνολο του υπερβάλλοντος ποσού.

Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν μέσω του taxisnet και έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Στο λογαριασμό ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στη Λέσβο ο Μητσοτάκης: Τα συγχαρητήρια στον Δήμο και η επίσκεψη στο λιμάνι στο Σίγρι

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα έργα που έχουν γίνει στον λιμένα, που διαθέτει προβλήτα μήκους …