Το συνολικό τραπεζικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

daneiartrapeza

Αναδιαρθρώσεις, πλειστηριασμοί, «κούρεμα» οφειλών και πωλήσεις χαρτοφυλακίων είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους «τρέχουν» τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες. Την ίδια ώρα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως σήμερα οι ελληνικές τράπεζες είναι «δέσμιες» των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι επιδόσεις τους θα βαθμολογούνται ανά τρίμηνο, ενώ κάθε Σεπτέμβριο μέχρι το 2019 οι στόχοι θα επαναξιολογούνται από τον SSM, ενώ θα κρίνονται και οι διοικήσεις.

Ωστόσο σημειώνουν, στο mononews.gr, πως σε καμιά περίπτωση δεν θα βγάλουν στο σφυρί «σπίτια των 100.000 ή 200.000 ευρώ, όμως τα σπίτια του 1 ή 2 εκατομμυρίων ευρώ, αν δεν ρυθμιστούν τα δάνεια, θα βγουν σε πλειστηριασμό».

Το 2017 είναι για τους Ελληνες τραπεζίτες αποκλειστικά η χρονιά των «κόκκινων» δανείων καθώς θα πρέπει να αποδείξουν εμπράκτως πόσο αποτελεσματικά μπορούν να διαχειριστούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια τους, ώστε να είναι έτοιμοι και για τα stress test που έρχονται το 2018.

Αναζητούν λοιπόν τους «κόκκινους» δανειολήπτες και προτείνουν λύσεις και ρυθμίσεις αλά καρτ, εστιάζοντας στις οικονομικές δυνατότητες του κάθε οφειλέτη. Προς το παρόν το «βουνό» των καθυστερήσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ανταπόκριση στο κάλεσμα για ρύθμιση δεν έχει ξεπεράσει το 20%.

«Το δύσκολο είναι να βρούμε τους δανειολήπτες που χρωστάνε, καθώς οι περισσότεροι δεν απαντάνε στις κλήσεις μας, ενώ κάποιοι έχουν αλλάξει διεύθυνση» παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη.

Όπως λένε δεν υπάρχουν οριζόντιες λύσεις, και οι ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με το είδος του δανείου, το ύψος του, τον χρόνο καθυστέρησης, το προφίλ του πελάτη. Υιοθετείται λοιπόν η λύση της:

Αναδιάρθρωσης για εκείνους τους δανειολήπτες που έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, και προχωρούν ρυθμίσεις με μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, «πάγωμα» ενός τμήματος του δανείου και πληρωμή δόσης για το υπόλοιπο κλπ.

Η οδός της ρευστοποίησης -δηλαδή του πλειστηριασμού- θα ακολουθείται για δανειολήπτες «μη βιώσιμους». Ωστόσο διευκρινίζουν τα τραπεζικά στελέχη ότι δεν θα βγάλουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια των 100.000 ευρώ, αλλά ακριβά και μεγάλα ακίνητα για τα οποία υπάρχει αγορά.

Η μερική άφεση χρέους, κοινώς διαγραφές οφειλών, ειδικά για δάνεια με εξασφαλίσεις, το ύψος των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερο από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή αν κάποιος έχει δάνειο 150.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου έχει πέσει στις 100.000 ευρώ, μπορεί να υπάρξει μερική άφεση χρέους, ώστε να επέλθει σύγκλιση μεταξύ ύψους δανείου και αξίας ακινήτου.

Ενώ για τα καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις και για δανειολήπτες χωρίς περιουσία τα «κουρέματα» είναι μεγαλύτερα του 50%. Οι πωλήσεις των χαρτοφυλακίων σε funds, που αναμένεται να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …