Εργατικό Κέντρο Φλώρινας: 1ο Εργατικό Κέντρο πιστοποιημένο με ΙSO 9001:2008

ergatiko-kentro-florinas

Το Εργατικό μας Κέντρο συμπληρώνει φέτος 75 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στα συνδικαλιστικά, εργατικά και κοινωνικά πράγματα της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Πρόκειται για τρία τέταρτα ενός αιώνα στον οποίο συντελέστηκαν ίσως οι σπουδαιότερες αλλαγές στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια το Ε.Κ.Φ. στάθηκε πιστός σύμμαχος και αρωγός όλων των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων της περιοχής, παρέχοντας πληροφόρηση και πάσης φύσεως υποστήριξη πάνω σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που μας απασχόλησαν.

Σεβόμενοι την ιστορία, τιμήσαμε την 75χρονη παρουσία του Ε.Κ.Φ. με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με αποκορύφωμα μεγάλη αφιερωματική συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων του διεθνούς φήμης φεστιβάλ “ΠΡΕΣΠΕΙΑ”. Επίσης, προχωρήσαμε σε μια ερευνητική καταγραφή της ιστορίας του συνδικαλιστικου κινήματος της περιοχής και το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί ένα επετειακό λεύκωμα για το 75 χρόνια της ιστορίας του Ε.Κ.Φ.

unnamed

Σήμερα πλέον, ζώντας σε μια δύσκολη αλλά παράλληλα και σύγχρονη και απαιτητική εποχή έχουμε έναν ακόμα λόγο για να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας καθιστώντας το Ε.Κ.Φ. το πρώτο Εργατικό Κέντρο της Ελλάδας με Πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO9001:2008. Η αναβάθμιση του ποιοτικού μας ρόλου στην κοινωνία ήταν για όλους αλλά και για μένα προσωπικά, σαν Πρόεδρος, μια επιτακτική ανάγκη για να μην κινδυνέψουμε να θεωρηθούμε παρωχημένοι. Η μηχανοργάνωση, η μηχανογράφηση και γενικότερα η αυτοματοποίηση των παρεχόμενων από το Ε.Κ.Φ. υπηρεσιών κρίθηκε απαραίτητη για την ίδια την επιβίωση της συνδικαλιστικής μας ύπαρξης. Γι’ αυτό και ΕΓΙΝΕ!

Σε μια εποχή όπου το συνδικαλιστικό κίνημα έχει απαξιωθεί από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται, η δική μας παρουσία πρέπει να είναι αισθητή. Προχωρήσαμε δυναμικά στην είσοδο στη νέα τεχνολογική εποχή αξιοποιώντας το Διαδίκτυο (ανανεωμένος ιστότοπος www.ekf.gr) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  (Facebook, youtube) για να ενημερώνουμε τους πολίτες για όλες τις νέες αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, για προγράμματα κατάρτισης, για την εργασιακή εξέλιξη και σταδιοδρομία, για κοινωνικά θέματα αλλά και για όλες τις νέες θέσεις εργασίας καθώς πάγια τακτική μας είναι να μην μένει καμία θέση εργασίας στο συρτάρι”. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως της χρήσης των τεχνολογικών και διαδικτυακών μέσων είναι, αναμφίβολα, η πολυπόθητη επικοινωνία με τους πολίτες. Έχουμε ανοίξει σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας και έχουμε φέρει τους συμπολίτες μας στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου εύκολα και γρήγορα. Αφουγκραζόμενοι τη φωνή των συμπολιτών μας και ειδικά των νέων συμπολιτών μας, γινόμαστε πιο παραγωγικοί συνδικαλιστικά.

Εώς τώρα τα περισσότερα στελέχη της περιοχής μας προέρχονταν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υιοθετόντας και στη συνδικαλιστική τους δράση αντιλήψεις αρκετά μακριά από την πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας. Τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια και έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, η εκπροσώπηση των εργαζομένων από στελέχη προερχόμενα από τον σκληρά δοκιμαζόμενο ιδιωτικό τομέα, εμού συμπεριλαμβανομένου, ενεργοποιώντας και δημιουργώντας νέα πρωτοβάθμια σωματεία, με έμφαση στην εκπροσώπηση τους από νέους ηλικιακά εργαζόμενους, διαπιστώνοντας της απουσία της νέας γενιάς  ειδικά από τον ιδιωτικό τομέα, από τα συλλογικά πράγματα. Βασικός μας στόχος είναι και θα είναι η ένταξη κυρίως νέων συναδέλφων σε όλους τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

Μέσω ευρύτερων συνεργασιών με επιστημονικούς φορείς όπως το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕΑ κτλ αλλά και με την επιλογή εξωτερικών συνεργατών με επιστημονική κατάρτιση με σκοπό την υποστήριξη και την τεκμηρίωση των θέσεων και των υπηρεσιών του κέντρου μας. Όπως γίνεται αντιληπτό, φιλοσοφία μας είναι η συγκρότηση μιας δυναμικής ομάδας (στελέχη, επιστήμονες, θεσμοί) που θα προωθεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω ενεργούς δράσης, το Ε.Κ.Φ., εκπροσωπώντας την πιο παραγωγική τάξη της κοινωνίας, έχει δυναμική παρουσία και ειδικό βάρος στη περιοχή μας, ως κοινωνικός εταίρος και οι απόψεις του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

Δυστυχώς όμως όσο δυναμικοί συνδικαλιστικά και να είμαστε, θα σταθεί αδύνατο να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα όσο εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ίδιες πολιτικές λιτότητας. Αυτές οι πολιτικές είναι που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά ανεργίας σε όλες τις ηλικίες. Ειδικά στην Φλώρινα η ανεργία των νέων - στην πλειοψηφία τους πτυχιούχοι - έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτή η μάστιγα της ανεργίας των νέων συμπολιτών μας έχει προκαλέσει έντονες αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και πολιτικές επιπτώσεις. Μία από αυτές, που φαίνεται να εντείνεται τα τελευταία χρόνια, είναι η αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών στο εξωτερικό, προκαλώντας τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain). Αυτό παρατηρείται σε έντονο βαθμό και στην περιοχή μας. Μεγάλη δυσκολία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνεργοι, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν εναλλακτικές επιλογές εκτός της απασχόλησης λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων που φέρουν, σε αντίθεση με τους νέους που συχνά είναι προστατευόμενα μέλη οικογενειών. Επίσης, οι μεγάλης ηλικίας άνεργοι είναι δύσκολο να βρουν εργασία, ειδικά όταν προέρχονται από τομείς της οικονομίας που στο παρελθόν ήταν εκτεταμένοι και εξαιρετικά δύσκολα θα ανακάμψουν στο μέλλον ή ακόμα και αν αυτό συμβεί θα δημιουργήσουν λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα ο κλάδος των κατασκευών. Παρατηρούμε, όμως, πως βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και οι άνεργοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησή τους, τους οποίους ο επιχειρήσεις δύσκολα θα επιλέξουν να προσλάβουν χωρίς την παροχή κάποιων κινήτρων.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που αφορά την περιοχή μας είναι και το μέλλον της παραγωγής ενέργειας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία βρίσκονται είτε απλήρωτοι είτε σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ομηρίας αναμένοντας τις αποφάσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης. Αυτή η εργασιακή ανασφάλεια προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην τοπική οικονομία και στον ακριτικό πληθυσμό της περιοχής μας.

Εμείς από την πλευρά μας “βγάζοντας τις παρωπίδες” που μας κρατούσαν αγκυλωμένους πίσω τόσα χρόνια, αναλύσαμε το περιβάλλον και κάναμε προτάσεις εφικτές, ρεαλιστικές και κοινά αποδεκτές που ως στόχο έχουν την διασφάλιση και  δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της περιοχής.

Μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υποβιβαστεί περαιτέρω ο θεσμός του συνδικαλισμού. Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στον εργατοϋπαλληλικό κόσμο της χώρας. Παρά τις ομολογουμένως φοβερές δυσλειτουργίες του συνδικαλιστικού κινήματος των τελευταίων δεκαετιών, θα πρέπει να επιμείνουμε στην συλλογική διαχείριση των εργατικών ζητημάτων. Μόνο συλλογικά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα της εποχής.

Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, παρά τα προβλήματα, παραμένει δυναμικά στις επάλξεις των διεκδικήσεων και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής να στηρίξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία τους. Μόνο με την συλλογική εκπροσώπηση μπορούμε να πετύχουμε αυτά που διεκδικούμε!

Σύντομο βιογραφικό προέδρου Ε.Κ.Φ. Σιάκου Κωνσταντίνου

Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Άνω Καλλινίκη. Η συνδικαλιστική του δράση ξεκίνησε το 1998 όταν πρωτοεκλέχθηκε στο Δ.Σ. του σωματείου «Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας» διατελώντας διάφορες θέσεις έως σήμερα.

333

Από το 2003 έως σήμερα εκλέγεται στο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας κατέχοντας θέσεις όπως του ταμία, οργανωτικού γραμματέα, αντιπροέδρου και από το Σεπτέμβριο του 2014 του προέδρου. Έχει σπουδάσει Διοίκηση & Οικονομία. Παντρεμένος με την Αγγελική Ταλιοπούλου, ψυχολόγο, έχει δυο παιδιά. Από το 1998 εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος στο χώρο του αυτοκινήτου.

http://ekf.gr

https://www.facebook.com/ekflorinas

https://www.youtube.com/ ekflorinas


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …