Η επιβάρυνση στην τσέπη από πιθανή μείωση του αφορολόγητου(ΠΟΣΑ)

foroiaforologhto

Σημαντικές επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογούμενων, κυρίως για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι από 5.000 έως 20.000 ευρώ, θα επιφέρει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ στην περίπτωση που οι πιστωτές της χώρας και κυρίως το ΔΝΤ, επιμείνουν στις θέσεις που έχουν διατυπώσει εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότεροι από 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται κατά 800-1000 ευρώ ετησίως στο σενάριο που γίνει αποδεκτή μια τέτοια μεγάλη μείωση άνω του 40% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα του αφορολόγητου ορίου.

Τι σημαίνει όμως μία τέτοια μείωση;

  • Ότι η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί στα 1.100 ευρώ. Σήμερα το αφορολόγητο όριο απολαμβάνουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση φόρου:
  • 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ),
  • 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ),
  • 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί
  • και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ ( αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Όσοι φορολογούμενοι λαμβάνουν σήμερα εισοδήματα έως 5.000 ευρώ δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο στην εφορία ακόμα και αν μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Αντίθετα οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν κατά μέσο όρο με 800- 1.000 ευρώ επιπλέον φόρο.
Παραδείγματα

Για παράδειγμα:

  1. Φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους 10.000 ευρώ χωρίς παιδί, πληρώνει στην εφορία 300 ευρώ, Εφόσον τον αφορολόγητο όριο μειωθεί στα 5.000 ή διαφορετικά η έκπτωση φόρου διαμορφωθεί στα 1.100 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.100 ευρώ δηλαδή 800 ευρώ περισσότερα.
  2. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και δύο παιδιά πληρώνει σήμερα φόρο 1.300 ευρώ. Με αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 2.200 ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ περισσότερα.
  3. Φορολογούμενος με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 22.000 ευρώ πληρώνει φόρο ύψους 2.300 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου ο φόρος θα αυξηθεί στα 3.300 ευρώ ή διαφορετικά θα πληρώσει περισσότερα κατά 1.000 ευρώ.

Η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, συμπληρώνει το liberal.gr, είναι ένα από τα βασικά «εργαλεία» που προτείνονται όχι μόνο από τους δανειστές αλλά και από τις εγχώριες εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και να δημιουργηθεί χώρος για άλλες μειώσεις φόρων.

Από την άλλη περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου εκτός από το πολιτικό πρόβλημα που θα δημιουργούσε στην κυβέρνηση, θα είχε επιπτώσεις τόσο στην επιβίωση πολλών νοικοκυριών που βρίσκονται εν μέσω διαρκώς αυξανόμενων φόρων και μειούμενων αποδοχών, όσο και στα έσοδα της αγοράς λόγω της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Άφιξη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο. Τον …