30 δις το χρέος των Ελλήνων στα Ασφαλιστικά Ταμεία

tameia

Ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ τα χρέη των Ελλήνων προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από τα οποία τα 17 δις αφορούν σε οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αφού από την τρίτη έκθεση του ΚΕΑΟ για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος, προκύπτει ότι οι οφειλές που έχουν μεταφερθεί από τα Ταμεία στο Κέντρο αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, αγγίζοντας τα 16,9 δις ευρώ (316.855 οφειλέτες).

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών χρειάστηκε 835 εκατ. ευρώ (100,1%) από τον κρατικό κορβανά για να πληρώσει συντάξεις, ενώ η πρόβλεψη ήταν να λάβει 834 εκατ. ευρώ για όλη τη χρονιά. Γι’ αυτό και ο ΟΑΕΕ ζήτησε και πήρε 350 εκατ. ευρώ από τον «υπο-κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ώστε να βγάλει τη χρονιά χωρίς προβλήματα. Αξίζει να αναφερθεί πως τα χρέη προς τον Οργανισμό αγγίζουν πλέον τα 11 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΟΑΕΕ, που εξελίσσεται πλέον στον μεγάλο ασθενή του συστήματος, υπερκάλυψε το πρώτο 9μηνο το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που του αντιστοιχούσε για ολόκληρο το έτος.

Αίτια

Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε προσαυξήσεις - τόκους (235,9 εκατ. ευρώ), ενώ 73,8 εκατ. ευρώ είναι οι νέες οφειλές που προστέθηκαν εντός του τελευταίου τριμήνου. Είναι άλλωστε γνωστό πως η μερίδα του λέοντος από το δυσβάσταχτο αυτό χρέος - τα 13,5 δις ευρώ - δημιουργήθηκε πριν από την κρίση, δηλαδή από το 2009 και παλαιότερα.

Από τον Δεκέμβριο εφαρμόζεται και η πρακτική των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί στο διάστημα αυτό 24,2 εκατ. ευρώ (συνολικά έσοδα 1,57 δισ. ευρώ από το 2013 όταν ξεκίνησε να λειτουργεί, εκ των οποίων τα 583,7 εκατ. ευρώ εντός του 9μήνου του τρέχοντος έτους).

Το ΙΚΑ

Τα χρέη, ωστόσο, που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ δεν είναι τα μόνα βάρη του συστήματος. Εκτιμάται πως το ΙΚΑ έχει στείλει στο Κέντρο μόνο το 26% των οφειλετών του, με συνολικά χρέη 8,9 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται πως οι συνολικές οφειλές προς το Ταμείο των μισθωτών αγγίζουν τα 19 δισ. ευρώ... Σημειώνεται πως το ΙΚΑ έχει αξιοποιήσει στο εννεάμηνο το 83,9% του συνόλου της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται, δηλαδή 1,86 δις ευρώ από τα 2,217 δις ευρώ.

Η αύξηση των εσόδων του, όπως αναφέρει το Έθνος, οδήγησε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια στην πληρωμή των συντάξεων χωρίς να χρειαστούν τα σχεδόν πάγια πια βραχυπρόθεσμα δάνεια από άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Η απόρριψη, ωστόσο, από το ΔΣ της πρότασης της διοίκησης για ενίσχυση με 200 εκατ. ευρώ από το μικρό ΑΚΑΓΕ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε λύσεις όπως η ενίσχυσή του από τα αποθεματικά του κράτους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πελώνη: Σταδιακή μείωση θετικότητας - Δεν χαλαρώνουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται», τόνισε …