Η Π.Ε.Σ.ΕΚ ζητά κατάργηση της μηνιαίας παρακράτησης

syntajioyxoiiii

Να καταργηθεί η μηνιαία παρακράτηση υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων, ζητά η Π.Ε.Σ.ΕΚ, με μία ανακοίνωση φωτιά, στην οποία τονίζει:

"Με νομοθετικό   διάταγμα της Χούντας ( 645/24 Αυγούστου 1970 άρθρο 1) άρχισε η επιβολή μηνιαίας κράτησης « επί της καταβαλλομένης υπό του Δημοσίου Ταμείου συντάξεως των πολιτικών συνταξιούχων».

  1. «Το προϊόν της κατά τ’ ανωτέρω κρατήσεως   περιέρχεται κατά 30% εις την Πανελλήνιον Ομοσπονδίαν Πολιτικών Υπαλλήλων (ΠΟΠΣ) και κατά 70% εις τα κατά πόλεις σωματεία. Άρθρο 3»
  2. Μέχρι 31.12.2015   η εισφορά ήταν 0.30 μηνιαίως και η ΠΟΠΣ έπαιρνε από το Γενικό Λογιστήριο άνω του 1.000.000 ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς να αποδίδει ή να δημοσιεύει αναλυτικό ισολογισμό και να ενημερώνει τους συνταξιούχους.
  3. Η παρακράτηση στην ουσία ήταν και είναι υποχρεωτική, γιατί έπρεπε κάθε συνταξιούχος να καταθέτει αίτηση στο ΓΛΚ και να ζητάει τη μη παρακράτηση της εισφοράς.
  4. Από 1.1.2016 καταργήθηκε η εισφορά, αλλά δυστυχώς επανήλθε μέσα σε 5 μήνες με το νέο ασφαλιστικό ν. 4387/12.5.2016, άρθρο 102 « Θεσπίζεται μηνιαία εισφορά 0.20 €, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στο «λογαριασμό κοινωνικής πολιτικής», με σκοπό την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων.»  Η επιλογή σε ποια σωματεία συνταξιούχων θα δίνεται η ενίσχυση- επιχορήγηση θα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας!!!!!!!. Γι’ αυτό στη σύνταξη του Σεπτεμβρίου 2016 υπήρχε παρακράτηση 0.80€   σε κάθε καταβαλλόμενη σύνταξη, χωρίς να έχει καταχωρηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ΓΛΚ η αιτιολογία στο ενημερωτικό του συνταξιούχου, με αποτέλεσμα να προκληθούν δικαιολογημένες αντιδράσεις από συναδέλφους.
  5. Η επιλογή για την ένταξη στα σωματεία των συνταξιούχων πρέπει να είναι εθελοντική και   άμεση. Η καταβολή της συνδρομής είναι η ελάχιστη πρακτική επιβεβαίωση αυτής της επιλογής. Δεν είναι δυνατόν στη σχέση αυτή να παρεμβάλλονται το κράτος, η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Έτσι μπορούν να διαμορφωθούν θέσεις εξάρτησης και υποταγής των σωματείων από κυβερνήσεις και εργοδότες και να αλλοιωθεί ο προσανατολισμός και η αγωνιστική - διεκδικητική κατεύθυνση της πάλης. Ο κίνδυνος γραφειοκρατίας και συμβιβασμού είναι φανερός, τα δε παραδείγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι πολλά.
  6. Είναι ήδη γεγονός ότι εμφανίστηκαν και θα εμφανισθούν δεκάδες επίδοξοι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, που θα διεκδικήσουν κομμάτι από αυτή την παρακράτηση. Έτσι η θέσπιση του « «λογαριασμού κοινωνικής πολιτικής» για ενίσχυση των σωματείων των συνταξιούχων από το Υπουργείο Εργασίας θα επιτείνει τον κατακερματισμό, τη διάσπαση  και την αμφισβήτηση του συνδικαλισμού.
  7. Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ απαιτεί την κατάργηση της διάταξης για τη χρηματοδότηση των συνταξιουχικών σωματείων μέσω της υποχρεωτικής στην ουσία εισφοράς   και καλεί όλους τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς με αίτησή τους προς το ΓΛΚ (δικαίωμα που δίνεται από το νόμο) να ζητήσουν τη μη παρακράτηση της εισφοράς αυτής. Υπόδειγμα της αίτησης αυτής θα αναρτηθεί στο blog της Π.Ε.Σ.ΕΚ.
  8. Είναι γεγονός ότι οι αγώνες σήμερα των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι αναντίστοιχοι με τις επιθέσεις που δέχονται από την εφαρμογή των μνημονίων από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η ευθύνη βαραίνει και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, επειδή τήρησαν στάση μη σύγκρουσης με την πολιτική των μνημονίων και δεν προετοίμασαν τους εργαζόμενους ότι, για να νικήσουν, έπρεπε να συγκρουσθούν με το σύνολο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κάτω από μια τέτοια αρνητική φόρτιση η Π.Ε.Σ.ΕΚ φιλοδοξεί με τις δυνάμεις της να συμβάλει στην ενίσχυση του κύρους του συνδικαλιστικού κινήματος και θα συνεχίσει να κινείται στηριγμένη στη θέληση, την οικονομική στήριξη και στη δράση των μελών της που θα αντιλαμβάνονται

την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης

  σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις της συνδιαλλαγής και του συμβιβασμού. "

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παγίδα θανάτου στο Ιόνιο για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι

©ORNITHOLOGIKI_AnastasiosSakoulis 21.04.2021, 22:11 Για άλλη μία χρονιά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος …