Κεραμίδα από ΔΝΤ: Συζητάμε με την Αθήνα για συμμετοχή σε νέο πρόγραμμα!

dnt_lagkart_

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο, όπως άλλωστε και το χρέος της χώρας αλλά και οι στόχοι που έχουν τεθεί με βάση το πρόγραμμα για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μίλησε για παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα , θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση ή να γίνει βιώσιμο το χρέος ή να γίνουν ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ο Τζέρι Ράις, άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να λάβει την απόφαση του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος μέσα στον Δεκέμβριο.

Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, το Ταμείο είναι πιθανόν να αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν οι ευρωπαίοι επιμένουν στους στόχους για το πλεόνασμα θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις .

«Την ίδια στιγμή συζητάμε τη πιθανότητα ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος που θα μπορούσε να συμπεριλάβει την χρηματοδότηση του ΔΝΤ για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ» είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν συζητάμε άλλο πρόγραμμα με το ΔΝΤ

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, μετά την ολοκλήρωαη του πρώτοςυ γύρου των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι  συζητήθηκαν χρηματοοικονομικά ζητήματα θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ειδικά για τα δημοσιονομικά συζητήθηκε για το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016 με την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα και ο προϋπολογισμός του 2017. Ο ίδιος παράγοντας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το, πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι πάνω από το στόχο 0,5% του ΑΕΠ.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι στα εργασιακά στα δημοσιονομικά και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και σε όλους τους άλλους τομείς πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα δεν γίνεται καμία παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις. Ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η συζήτηση διεξάγεται με το σύνολο των εκπροσώπων των θεσμών και το ΔΝΤ δεν έχει θέση τους δικούς του όρους για το κείμενο MEFP που θα υπογράψει με την Ελλάδα στην περίπτωση που επιστρέψει στο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε τέλος, ότι συνήθως η συμφωνία με το ΔΝΤ αφορά σε λιγότερα θέματα από αυτά που συζητιούνται με το σύνολο των θεσμών κι αυτή εστιάζεται σε ένα σκληρό πυρήνα ζητημάτων.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη …