File written by Adobe Photoshop¨ 5.0

Το Νοέμβριο τα δύσκολα για τα Εργασιακά...

File written by Adobe Photoshop¨ 5.0
File written by Adobe Photoshop¨ 5.0

Για τις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία επανόδου των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, παραπέμπονται τα δύσκολα θέματα των εργασιακών, που αφορούν κυρίως στον κατώτατο μισθό και πώς αυτός θα διαμορφώνεται και στις ομαδικές απολύσεις και τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επιδίωξε να θέσει τα θέματα που θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφήνοντας για τις επόμενες συναντήσεις τα δύσκολα θέματα των εργασιακών.

Μάλιστα, όπως δήλωσε αμέσως μετά, για τα θέματα νομιμότητας (θέματα που αφορούν σε αποφάσεις της δικαιοσύνης και των διεθνών οργανισμών) οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν τις οριστικές τοποθετήσεις από τα νομικά τους επιτελεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, σήμερα συζητήθηκε το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου «για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, τέθηκε το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να αποφευχθεί η δημιουργία ενώσεων προσώπων μέσω της επέκτασης της δυνατότητας δημιουργίας συνδικαλιστικών σωματείων στις επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και ασφαλιστικά θέματα, με αιχμή τη δημιουργία ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος όπως εξηγεί το euro2day.gr, ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε άλλο θέμα για το ασφαλιστικό και δήλωσε ότι έχει αναλάβει την πλήρη πατρότητα του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου και κατά συνέπεια, θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από την αρχή του επόμενου χρόνου όπως ο νόμος ορίζει.

Σε ερώτηση βέβαια αν θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας, η απάντηση ήταν «κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα είναι από τις 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανέλθουν στην Αθήνα, με τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει ότι στο μεσοδιάστημα θα ανταλλάξουν κείμενο αρχών ενώ θα υπάρξουν και τηλεδιασκέψεις.

Το εργασιακό έχει ολοκληρωθεί για την παρούσα φάση και ο κ. Κατρούγκαλος δεν θα χρειαστεί να παραβρίσκεται στην απογευματινή συνάντηση που «κλείνει» τον τρέχοντα γύρο διαπραγματεύσεων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δόμνα Μιχαηλίδου: Καμία ανοχή σε όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία

Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, από το βήμα της ημερίδας …