Η καθιστική εργασία θέλει ειδική διατροφή

fagitografeio_184893411

Η πολύωρη καθιστική εργασία και η καθιστική ζωή γενικότερα συνδέονται με ποικίλες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο σώμα, υπέρταση και ανεβασμένο σάκχαρο. Επίσης, τα άτομα που κάνουν καθιστική δουλειά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μυοσκελετικά προβλήματα, όπως πόνο στη μέση και αυχενικό.

Μπορεί άραγε η διατροφή να μας προστατεύσει από τις αρνητικές επιδράσεις του καθισιού;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν στο Onmed.gr, ότι μπορεί! Πληθώρα θρεπτικών συστατικών δρουν ενάντια στις φλεγμονές και «εξουδετερώνουν» ως έναν βαθμό την επιβάρυνση της καθιστικής δουλειάς. Δείτε σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.

1. Μούρα: Τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, η φράουλα, το κράνμπερι και όλα τα είδη μούρων περιέχουν μια κατηγορία φλαβονοειδών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ουσίες αυτές «απενεργοποιούν» τα γονίδια που καθοδηγούν την εκδήλωση της φλεγμονής. Τα μύρτιλα είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και ρεσβερατρόλης, ουσίες που εξουδετερώνουν τις φλεγμονώδεις ελεύθερες ρίζες.

2. Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών Ω3, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, τα αμύγδαλα είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.

3. Ανανάς: Περιέχει μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται βρωμελίνη.

4. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο εμποδίζει την παραγωγή ενζύμων που προωθούν την εκδήλωση της φλεγμονής στο σώμα.

5. Κουρκουμάς (κιτρινόριζα): Το μπαχαρικό οφείλει τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του στο βασικό ενεργό συστατικό του, την κουρκουμίνη, η οποία είναι και αυτή που του προσδίδει το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα του.

6. Σκόρδο: Παρά τη δυσάρεστη μυρωδιά που αφήνει στο στόμα, ομολογουμένως προσδίδει μοναδική γεύση σε κάθε πιάτο. Η αλλισίνη που περιέχει διευκολύνει τη διάσπαση των σακχάρων και συμβάλλει στη ρύθμιση της περιεκτικότητας λιπιδίων στο αίμα.

7. Πράσινο τσάι: Η αντιφλεγμονώδης αλλά και αδυνατιστική δράση του οφείλεται κυρίως στην επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) και στις πολυφαινόλες που περιέχει.

8. Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, κυρίως ελαϊκό οξύ, που καταπραΰνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Επίσης, το αβοκάντο δρα ενάντια στην αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει το λίπος στην κοιλιά.

9. Λιπαρά ψάρια: Βάλτε στη ζωή σας τον σολομό, το σκουμπρί, τον τόνο και άλλα ψάρια με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη Ω3 λιπαρά οξέα.

10. Λιναρόσπορος: Όπως και οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος παρέχει φυτικά Ω3 λιπαρά. Για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τη θρεπτική του αξία, αγοράστε τον λιναρόσπορο ολόκληρο και αλέστε τον πριν την κατανάλωση, αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην οξείδωση.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …