Η διαδικασία των δημοπρασιών στα φωτοβολταϊκά

foto

Από τα 104 και 94 ευρώ η μεγαβατώρα, θα ξεκινούν οι προσφορές στην ηλεκτρονική δημοπρασία της ΡΑΕ για τα νέα φωτοβολταϊκά που θα αμείβονται με το καθεστώς της Λειτουργικής Ενίσχυσης των ΑΠΕ, όπως θα ισχύει από εδώ και μετά.

Η πρώτη πιλοτική δημοπρασία θα αφορά 40 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, ενώ καλύτερη θα θεωρείται η προσφορά με την χαμηλότερη τιμή σε ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μετά την αρχική παρουσίαση των κανόνων που θα ισχύσουν στην δημοπρασία, η ΡΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα και έθεσε σε σύντομη διαβούλευση το καθεστώς που θα διέπει την πρώτη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί την 12 Δεκεμβρίου.

Καταρχήν σημειώνεται από το euro2day.gr, ότι στην ουσία θα πρόκειται για δύο δημοπρασίες που θα διεξαχθούν την ίδια μέρα, αλλά με διαφορά δύο ωρών η μία από την άλλη. Η πρώτη θα αφορά μονάδες ισχύος έως ένα μεγαβάτ (πρώτη κατηγορία) και η δεύτερη μονάδες με ισχύ μεγαλύτερη των δύο μεγαβάτ (δεύτερη κατηγορία). Για την πρώτη, ανώτατη τιμή πάνω από την οποία δεν θα γίνονται δεκτές προτάσεις θα είναι τα 104 ευρώ η μεγαβατώρα και για τη δεύτερη τα 94 ευρώ. Επίσης η ισχύς που θα κατανεμηθεί ορίζεται καταρχήν σε 4 – 7 μεγαβάτ για την πρώτη και 33-36 μεγαβάτ για τη δεύτερη κατηγορία.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, καλύτερη θεωρείται η προσφορά με την χαμηλότερη τιμή σε ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν δύο προσφορές έχουν την ίδια τιμή, τότε «καλύτερη» είναι αυτή, της οποίας ο σταθμός έχει την μικρότερη εγκατεστημένη ισχύ. Αν δύο προσφορές έχουν την ίδια τιμή και την ίδια εγκατεστημένη ισχύ, τότε «καλύτερη» είναι αυτή που υποβλήθηκε στην δημοπρασία νωρίτερα.

Στην διαδικασία αυτή, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα εφόσον είναι κάτοχοι φωτοβολταϊκού σταθμού με άδεια παραγωγής και εγκατεστημένη ισχύ έως 10 μεγαβάτ (κατηγορία δύο) ή κατηγορίας ένα (έως ένα μεγαβάτ) και εφόσον διαθέτουν σύμβαση σύνδεσης σε ισχύ ή οριστική προσφορά σύνδεσης σε ισχύ με την προϋπόθεση ότι έχουν προσκομίσει την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή. Σε περίπτωση, κάτοχου περισσοτέρων του ενός φωτοβολταϊκού, μπορεί να λαμβάνει μέρος δημοπρασία υποβάλλοντας ξεχωριστή αίτηση συμμετοχής για κάθε φωτοβολταϊκό που κατέχει, σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες.

Στην ουσία δηλαδή η δημοπρασία περιορίζεται σε όσους έχουν ήδη προχωρήσει σε ενέργειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας. Σύμφωνα δε με παράγοντες του κλάδου, ο περιορισμός αυτός και με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός αδειών ακυρώθηκε λόγω μη καταβολής των εγγυητικών επιστολών, το ενδιαφέρον για νέα φωτοβολταικά δεν θα είναι το αναμενόμενο, εκτός και αν τροποποιηθούν οι όροι συμμετοχής.

Τέλος σημειώνεται ότι για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, που θα επιλεγούν µέσω της δημοπρασίας, η ενεργοποίηση της σύνδεσης (έναρξη κανονικής ή δοκιμαστικής λειτουργίας) θα πρέπει να γίνει σε 18 ή 24 μήνες αντιστοίχως για τα φωτοβολταϊκά της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας.

Η διαδικασία των δημοπρασιών, αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο ενόψει εφαρμογής του μηχανισµού ενίσχυσης της λειτουργίας των µονάδων, μέσω της συµµετοχής των µονάδων ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντάς τους παράλληλα µία προσαύξηση τιµής, επιπλέον αυτής που διαµορφώνεται στη χονδρεµπορική αγορά.

Βασικός στόχος είναι να συμβάλει μαζί με άλλα μέτρα στον μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού μέσω του οποίου αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παράταση της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης

Παράταση της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης, επιτάχυνση των διαδικασιών για το …