Οι ευκαιρίες και οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής για τη συνταξιοδότηση

syntajiiibbmi3qd

Με προβληματισμό αντιμετωπίζονται από ασφαλισμένους και συνταξιούχους οι αλλαγές που έρχονται με την είσοδο του 2017 και σηματοδοτούν σαρωτική διοικητική, όπως και ουσιαστική αναδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Εως τότε όμως υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που μπορούν να αξιοποιήσουν ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής και να βγουν κερδισμένοι. Σημαντική ρύθμιση είναι εκείνη που χορηγεί προσωπική διαφορά στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, για τους οποίους η διαφορά ανάμεσα στον παλιό και τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης είναι άνω του 20%.

Η εν λόγω ρύθμιση φαίνεται ότι καλύπτει πάνω από το 80% των ασφαλισμένων με θεμελιωμένο δικαίωμα που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, με την πλειοψηφία να είναι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, το ΙΚΑ με μέσες και υψηλές αποδοχές και ελεύθεροι επαγγελματίες με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.

Το όφελος για αίτηση το 2016 φτάνει το 50% της διαφοράς νέου και παλιού τρόπου και μπορεί να είναι από 60€ μέχρι και άνω των 180€. Βέβαια και το 2017 ισχύει η εν λόγω ρύθμιση, με το ποσοστό της αποδιδόμενης διαφοράς να πέφτει στο 33%. Αλλη επείγουσα ρύθμιση είναι εκείνη που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τις εξαγορές πλασματικών ετών.

Εάν η αίτηση υποβληθεί μέσα στο 2016, τότε το κόστος εξαγοράς είναι στο 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου, περίπου δηλαδή στα 80 με 120€ το ανώτατο. Ομως, από την 1-1-2017 το κόστος ανεβαίνει στο 20% και ουσιαστικά τριπλασιάζεται. Είναι, επομένως, απαραίτητο οι δημόσιοι υπάλληλοι να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τις εν λόγω διαδικασίες.

Το 2017, το "Έθνος" υποστηρίζει ότι  θα αλλάξει πλήρως το τοπίο με τον νέο ενιαίο φορέα και τις ενοποιήσεις. Θα πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και να υποστηριχθούν διοικητικά πολλές αλλαγές. Οσοι έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν σε προηγούμενες ρυθμίσεις, καλό είναι να σπεύσουν.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 20.4.2024

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο …