70.000 νοικοκυριά με στεγαστικά σε Ελβετικό φράγκο στον αέρα

elvetiko

Παρατείνεται η αγωνία των περίπου 70.000 Ελλήνων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Η ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας που θέτει κανόνες στις τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια, παρότι προβλέπει ρυθμίσεις και για αυτά σε ξένο νόμισμα, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, αφού δεν έχει αναδρομική εφαρμογή.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως το συγκεκριμένο κώλυμα (περί αναδρομικής ισχύος) πολύ δύσκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Στελέχη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημείωσαν πως σε κάθε περίπτωση η γενική γραμματεία της κυβέρνησης αναζητά λύση-σχέδιο για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που εξαιτίας της ραγδαίας αλλαγής στην ισοτιμία (ευρώ-ελβετικού φράγκου) καλούνται να πληρώσουν «χρυσό» το δάνειό τους.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η ενσωμάτωση της παραπάνω Οδηγίας για τη λεγόμενη ενυπόθηκη πίστη (2014/17/ΕΕ) η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα ήρθε με μισό και πλέον χρόνο καθυστέρηση. Κι αυτό αφού υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έως 17 Μαρτίου 2016.

Αναφορικά με το περιεχόμενό της κυβερνητικές πηγές επισήμαναν στον Ελεύθερο Τύπο πως παρουσιάζουν «ενδιαφέρον οι ρυθμίσεις για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα (σ.σ.: συνεπώς και για αυτά σε ελβετικό φράγκο) και η παρουσίαση λύσεων προς όφελος του καταναλωτή αν η συναλλαγματική ισοτιμία παρουσιάζει διακύμανση μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με την ισοτιμία κατά τη στιγμή της σύναξης της σύμβασης».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης δεν μπορεί να επιβαρυνθεί πάνω από το 20% ή εναλλακτικά θα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης κινδύνου. Αν δηλαδή η δόση του είναι 1.000 ευρώ, δεν θα καταβάλλει πάνω από 1.200 ευρώ, αφού σε αυτό το ποσό θα μπαίνει ένα είδος «κόφτη».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Press Cafe: Οι κομμένες «Ειδικές Αποστολές» απόψε στην ΕΡΤ1

Υστερα από αναμονή εβδομάδων και μηνών και έπειτα από ατέρμονες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες, οι …