«Τσεκουρώνονται» τα αναδρομικά των δικαστικών

europrostasia

Λιγότερα αναδρομικά θα επιστρέψει τελικά στους δικαστικούς το δημόσιο, για τις κρατήσεις φόρων εισοδήματος των περασμένων ετών, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από το Μισθοδικείο. Ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει εντολή να τους επιστραφούν με συνοπτικές διαδικασίες τα αναδρομικά (ύψους 15.000-20.000 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις), ένα μήνα μετά, με νεώτερη εγκύκλιο που εξέδωσε εχθές η ΓΓΔΕ, υποχρεώνει τους δικαστικούς, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να σπεύσουν μέχρι 31.12.2016 στις ΔΟΥ για να υποβάλουν αυτοπροσώπως τροποποιητικές δηλώσεις, διαφορετικά θα πληρώσουν πρόστιμο και ίσως χάσουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Επιπλέον, όσοι υποβάλουν τροποποιητική για να πάρουν πίσω φόρους εισοδήματος, θα πληρώσουν στο ακέραιο και χωρίς εκπτώσεις την ειδική εισφορά αλληλεγγύης -για την οποία δεν γινόταν καμία νύξη στην προ μηνός εγκύκλιο.

Συγκεκριμένα, στις 29/9/2016 η εγκύκλιος 1147 της ΓΓΔΕ όριζε ότι «προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη επιβάρυνση των δικαστηρίων και ταλαιπωρία των πολιτών, οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα προβούν σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους (εν ενεργεία και συντάξιμες). Το τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επιστρέφεται».

Με τη νέα εγκύκλιο, η ΓΓΔΕ αναφέρει ότι:

"Σε συνέχεια των υπ' αριθμ. 89/2013 και 6/2015 αποφάσεων του Μισθοδικείου, οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να προβαίνουν σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού των αποδοχών τους (των εν ενεργεία και των συνταξιούχων). Το τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επιστρέφεται
Η έκπτωση του 25% όμως δεν ισχύει για το ακαθάριστο εισόδημα, και συνεπώς επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και επί του ποσοστού αυτού. Συνεπώς, το συγκεκριμένο ποσό (έκπτωση 25%) θα δηλώνεται στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 (ως εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο).

  • Προκειμένου να διενεργηθεί η ως νέα εκκαθάριση για τα εισοδήματα των ετών 2013, 2014 και 2015, οι δικαιούχοι δικαστικοί λειτουργοί (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) θα πρέπει προηγουμένως να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Ακόμα ότι στην περίπτωση που έχουν ήδη υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις, αν αυτές δεν συμφωνούν με τα παραπάνω (αναγραφή του 25% στους κωδικούς 659-660) τότε απαιτείται να μεταβούν η εκ νέου στις ΔΟΥ για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων σύμφωνα με τα παραπάνω.
Οι τροποποιητικές δηλώσεις αυτές των δικαστικών λειτουργών, υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. χωρίς κυρώσεις μέχρι και 31.12.2016. Αυτό σημαίνει ότι μετά την 1.1.2017 θα πληρώνουν το προβλεπόμενο πρόστιμο, ενώ δεν διευκρινίζεται στην εγκύκλιο και αν τυχόν κινδυνεύουν να χάσουν και κάποια από τα αναδρομικά που δικαιούνται, λόγω παραγραφής (πχ του φορολογικού έτους 2013).
Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προβαίνουν σε εκκαθάριση των τροποποιητικών αυτών δηλώσεων. Κατά την υποβολή των δηλώσεων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει επίσης να προσκομίσουν οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού."


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου - Περιορισμένη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές …