Φουσκωμένα τα ταμεία του κράτους

EuroStives_473_355

Θετικά μηνύματα από το σκέλος των εσόδων λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο και για τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να διατηρείται και στο δεκάμηνο η υπέρβαση του στόχου, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για την πορεία έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τον προηγούμενο μήνα, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,37% έναντι του στόχου που ήταν 3,9 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 6,16%, καθώς ανήλθαν σε 39,99 δισ. ευρώ έναντι στόχου 37,7 δισ. ευρώ.

Πλέον τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν υπέρβαση 2,32 δισ. ευρώ έναντι του στόχου στο 10μηνο, λόγω της υπεραπόδοσης των φορολογικών μέτρων, αλλά και των ολοένα και περισσότερων συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η αύξηση των εσόδων αποδίδεται στις αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, στην πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και στην αύξηση των πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η φοροδιαφυγή.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές το «μαξιλάρι» των 2,32 δισ. ευρώ απομακρύνει οριστικά την επιβολή δημοσιονομικού «κόφτη» και πλέον δεν τίθεται θέμα για μειώσεις μισθών στο δημόσιο και στις συντάξεις.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

Πώς σχολίασε τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας η Δώρα Αυγέρη, υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ «Εγκαλώ …