Προσφεύγουν μαζικά κατά του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι

enfiaaxob20140915

Μάχη χαρακωμάτων κάνουν πολλοί φορολογούμενοι με τη φορολογική διοίκηση στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν ή έστω να καθυστερήσουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Τι κάνουν; Υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αμφισβητώντας ουσιαστικά τη νομιμότητα του φόρου πριν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, από το υπουργείο Οικονομικών η συντριπτική πλειονότητα αυτών που προσφεύγουν εναντίον του φόρου στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είναι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σημαντικής αντικειμενικής αξίας για τα οποία καλούνται να καταβάλλουν πολύ υψηλά ποσά ετήσιου ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που έχουν ακίνητα στις θεωρούμενες "ακριβές" περιοχές, όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Εκάλη και η Βουλιαγμένη.

Στις προσφυγές που υποβάλλουν αμφισβητούν την αξία βάση της οποίας υπολογίζεται ο κύριος και κυρίως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, θεωρούν ότι παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έγινε στα μέσα του τρέχοντος έτος ήταν παράνομο το γεγονός ότι στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ δεν έγινε μείωση.

Υποστηρίζουν ότι ειδικά σε αυτές τις περιοχές έχουν καταρρεύσει οι εμπορικές αξίες λόγω της γενικότερης κρίσης στην οικονομία και της υπερφορολόγησης και ότι καλούνται να πληρώσουν φόρο ακινήτων για περιουσία την οποία δεν έχουν. Να σημειωθεί ότι με την υποβολή της προσφυγής βεβαιώνεται το 50% του φόρου. Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες μαζί με την ενδικοφανή προσφυγή υποβάλλουν και αίτημα για την πλήρη αναστολή της πληρωμής του φόρου, δηλαδή ζητούν να μην τους βεβαιωθεί ούτε το 50%.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, η νομοθεσία δεν επιτρέπει την αναστολή επί πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου βάσει στοιχείων που περιλαμβάνονται σε δήλωση του φορολογούμενου, στην προκειμένη περίπτωση στο Ε9.
Αρνητικές είναι και οι απαντήσεις της ΔΕΔ στις προσφυγές καθώς τυχόν αποδοχή τους θα άνοιγε μια κερκόπορτα για την μη πληρωμή του φόρου και μια τρύπα στα κρατικά έσοδα.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αντίθετος ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς με άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές 16-23/05

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, είναι αντίθετος με τη νέα απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922/13-05-21, σύμφωνα με την …