Παγιδεύτηκαν ξεκάθαρα οι εργαζόμενοι φοιτητές-Υπερφορολογούνται!

foroisokkkkkkkkk

Αυτό κι αν είναι απίστευτο. Φοιτητές που εργάστηκαν δύο μήνες το καλοκαίρι και πήραν 500 ή 600 ευρώ θα πληρώσουν 22% φόρο και προκαταβολή 100%!  Έως τώρα κάθε χρόνο υπήρχε εγκύκλιος που έλυνε το θέμα. Τώρα η δέσμευση του 3ου μνημονίου το απαγορεύει. Σκληροί, όμως, φόροι έρχονται από το 2017 για 1 εκατ. Έλληνες με εισοδήματα ανά περίσταση…

Δηλαδή, από τόκους, ενοίκια ή απασχόληση δύο μηνών για φοιτητές και θα πληρώσουν φόρο 44% επί όσων εισέπραξαν, εάν δεν υπάρξει άμεση διόρθωση από το υπουργείο, όπως υποστηρίζει το άρθρο από το "Παρασκήνιο".

Τα τεκμήρια διαβίωσης

Γιατί αυτό; Γιατί απλά η κυβέρνηση έχει υπογράψει με βάση το 3ο μνημόνιο ότι «θα επανεξετάσει τη λειτουργία των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης!». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι λογιστές τονίζουν ότι «οι φορολογούμενοι που το 2016 είχαν ασήμαντα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων ή ενοίκια ή από απασχόληση δύο μηνών, όπως οι φοιτητές, θα πληρώσουν με βάση τα τεκμήρια».

Δηλαδή θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου + 100% του κύριου φόρου, δηλαδή σαν να είναι επιχειρηματίες!

Τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση και έρχονται τα πάνω-κάτω; Υποσχέθηκε να διορθώσει τις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο εφαρμογής των τεκμηρίων, εξέλιξη που φέρνει τα εισοδήματα του 2016 και των επομένων ετών, που θα δηλωθούν από το 2017 και μετά, σε φορολογική τρέλα!

Τι συνέβαινε έως τώρα

Έως τώρα ο νόμος έλεγε ότι «το δηλωθέν εισόδημα από τόκους καταθέσεων ή και από ακίνητα, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, η οποία προκύπτει συνήθως λόγω του ότι τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, δεν θεωρείται “εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα” και δεν φορολογείται από το πρώτο ευρώ, αλλά θεωρείται “εισόδημα από μισθωτή εργασία” και φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών». Αυτό τελειώνει!

Πλέον, για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα προσδιορίζει με τεκμαρτό τρόπο το φορολογητέο εισόδημά του. Θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον κάθε έγγαμο και θα προσθέτει στο ποσό αυτό το τεκμήριο της κατοικίας και το τεκμήριο του Ι.Χ. Αν προκύπτει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα πάνω από το επίπεδο των 4.000 ή ακόμη και πάνω από 5.000 ευρώ, θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με 22% από το πρώτο ευρώ συν 100% προκαταβολή φόρου!

Ακόμη, «αν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ». Εδώ ο φόρος είναι μηδενικός.

Επίσης, «αν το εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 22%». Όλες οι ελπίδες πλέον ανήκουν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος πρέπει να παρέμβει για να αρθεί η αδικία αυτή.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρωτιά και με διαφορά για τον Γ. Αυτιά (ΝΔ)

Ποιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών -  Η διαφορά μεταξύ ΝΔ - …