Στα 5.860,80 ευρώ ανώτατο όριο οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΕΑ

etea_120358746

Μόνο στην εισφορά ασφαλισμένου έχει τεθεί το ανώτατο όριο των 5.860,80 ευρώ, από το οποίο θα προκύπτει η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών και των εργοδοτών προς το ΕΤΕΑ, από 1.1.2017 και μετά.

Εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, ορίζει ότι το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, που είναι 6%, συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) το ανώτατο όριο είναι το δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Με δεδομένο ότι ο κατώτατος βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 586,08 ευρώ, άρα προκύπτει ότι το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών διαμορφώνεται στο ποσό των 5.860,80 ευρώ και ισχύει από 1-1-2017.

Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής, όσον αφορά όμως μόνο στην εισφορά ασφαλισμένου.

Εκκρεμούν με νέες εγκυκλίους οι διευκρινίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΕΑ, που από 1.1.17 θα πρέπει να καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί του Δημοσίου, μιας και υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …