25.482 καταπατημένες εκτάσεις νομιμοποιούνται σε αιγιαλούς και παραλίες

authairetaeyro

Την προώθηση νομοσχεδίων με τα οποία θα ρυθμίζονται θέματα παραχώρησης εκτάσεων στον αιγιαλό και την παραλία και θα δίδεται η δυνατότητα στους κατόχους 25.482 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου να τις εξαγοράσουν έναντι τιμημάτων που θα καταβάλουν στις ΔΟΥ προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτεται από τον τόμο των 130 σελίδων με τον απολογισμό δράσης τον οποίο δημοσιοποίησε χθες ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Επιπλέον, από τα όσα αναφέρονται στο κεφάλαιο του συγκεκριμένου τόμου για τη δημόσια περιουσία προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη δημιουργία Μητρώου Αξιών Ακινήτων, μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στην οποία θα καταχωρίζονται πληροφορίες για τις τρέχουσες εμπορικές αξίες των ακινήτων. Βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώνονται θα αναπροσαρμόζονται ανά τακτά διαστήματα οι αντικειμενικές αξίες. Αυτή η βάση δεδομένων θα υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις ενέργειές του που αφορούν στις τιμές των ακινήτων.

Τι αλλάζει

1. Αιγιαλός, παραλία, δημόσια κτήματα:

Συντάχθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών. Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση συντάχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας), με σκοπό να συνιστά συμμόρφωση προς την υπ’ αριθ. 3944/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και να περιγράψει διαδικασίες, περιορίζοντας κατά το δυνατό τη γραφειοκρατία και διασφαλίζοντας τη συντόμευση των διαδικασιών.

2. Καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου:

Ομαδοποιήθηκαν τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα ανά περιφέρεια (σύνολο ακινήτων: 25.482). Προωθείται σχέδιο νόμου για τη δυνατότητα εξαγοράς των ακινήτων αυτών από τους επί μακρόν κατέχοντες, με γρήγορες διαδικασίες, προκειμένου αφενός να τακτοποιηθεί ένα επί δεκαετίες χρονίζον ζήτημα και αφετέρου να υπάρξει άμεση εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους.

3. Αντικειμενικές Αξίες:

Συστάθηκε επιτροπή για τη δημιουργία Μητρώου Αξιών Ακινήτων στο πλαίσιο ανασχεδιασμού του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Εκδόθηκε υπουργική απόφαση και συγκροτήθηκε επιτροπή που ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας βάσης δεδομένων για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η επιτροπή εργάζεται προκειμένου να υλοποιήσει και να θεσμοθετήσει βάση δεδομένων αξιών ακινήτων επί της ουσίας θα στηρίζονται πλέον οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και η οποία θα δύναται να υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις ενέργειες τις σχετικές με τις τιμές ακινήτων. Η ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής αναμένεται εντός του 2016, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα από το 2017.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Press Cafe: Οι κομμένες «Ειδικές Αποστολές» απόψε στην ΕΡΤ1

Υστερα από αναμονή εβδομάδων και μηνών και έπειτα από ατέρμονες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες, οι …