Όλα σε ένα.....

proniaka-epidomata-patratora1-800x510

Την εισαγωγή "ενιαίων κανόνων” στην παροχή των προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ομιλία του στην τελετή  παράδοσης των καθηκόντων του στη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα υπάρξει επίσης ενιαίος φορέας παροχής των προνοιακών επιδομάτων, ο οποίος θα βασιστεί στις δομές του ΟΓΑ. Διευκρινίζεται ότι μέσω του ΟΓΑ δίνονται σήμερα τα οικογενειακά επιδόματα, το κόστος των οποίων καλύπτει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής κρατικής δαπάνης για προνοιακά επιδόματα σε χρήμα (περίπου 800-900 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,8 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα μίλησε για την ανάγκη επιβολής ενός νέου εισοδηματικού ορίου για την παροχή ορισμένων προνοιακών επιδομάτων (30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα).

Επισημαίνεται ότι προκειμένου να κλείσει θετικά η β' αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να εξοικονομηθούν έως 760 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις σε προνοιακά επιδόματα, φοροαπαλλαγές και ασφαλιστικές παροχές, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί από το 2017 το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα απευθύνεται σε πάρα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

Όσον αφορά στο Εργασιακό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τρία βασικά "όπλα”:

  1. Την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων
  2. Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων (με τις απόψεις της οποίας συμφωνεί ως επί το πλείστον ο κ. Κατρούγκαλος)
  3. Το αίτημα για την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η επίπτωση των μέτρων που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ έναντι 44 δισ. ευρώ που ήταν - σύμφωνα με τον ίδιο - η επίπτωση των μέτρων που έλαβαν στο Ασφαλιστικό οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν καλύτερα χέρια” για να παραδώσει "αυτά που έρχονται” (σ.σ. διαπραγμάτευση για νέο Εργασιακό και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) από τα χέρια της κ. Αχτσιόγλου.

Παίρνοντας το λόγο η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έχει δύο τομείς μάχης μπροστά της:

  •  Το νέο Εργασιακό
  •  Τη καθημερινότητα των πολιτών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Στόχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε, είναι η επιβολή της νομιμότητας.

Επίσης η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι το Ασφαλιστικό έκλεισε στην πρώτη αξιολόγηση.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …