Χαλάρωση και πάλι των capital controls εξήγγειλε ο διοικητής της ΤτΕ

capital controls

Θα υπάρξει σύντομα περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, αλλά η πλήρης άρση τους, που είναι και το τέλος της διαδρομής, θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας που ξεκαθάρισε πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ εξαρτάται από το εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Εκτίμησε δε πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την επόμενη χρονιά «καθώς όλα τα στοιχεία βελτίωσης συμβάλλουν για μια δοκιμαστική έξοδο, κάποια στιγμή, όχι μακρινή», εφόσον όμως έχει προηγηθεί ένταξη στο QE. Σύμφωνα με τον διοικητή δεν είναι πιθανή μία απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας πως το Ταμείο είναι κοντά στις θέσεις της ΤτΕ για την ελάφρυνση χρέους και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο πρακτορείο Reuters, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη του κρίσιμου, δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Στουρνάρας:

Δήλωσε πως αναμένεται νέα χαλάρωση στα capital controls. «H πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος της διαδρομής». «Για να φθάσουμε εκεί, όμως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, τη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα όμως εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε. Όπως ανέφερε η ΤτΕ ετοιμάζει τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης καθώς οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, με τον διοικητή να περιμένει πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει σύντομα τη δεύτερη αξιολόγηση, που θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ελάφρυνσης χρέους, πιθανότατα τον Δεκέμβριο και θα θέσει τις βάσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

«Το QE εξαρτάται από το εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια της για την ελάφρυνση του χρέους πριν κάνει τη δική της έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος», τόνισε. Όπως δε εκτίμησε «οι δευτερογενείς επιπτώσεις (του QE) εμπιστοσύνη και συμβολισμός είναι πολύ πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά ομολόγων. Αποτελούν για εμάς το διαβατήριό μας για την ένταξη μας, ξανά, στις αγορές».

Προανήγγειλε μια νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, το 2017. «Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μια δοκιμαστική έξοδο την επόμενη χρονιά», καθώς όλα τα στοιχεία συμβάλλουν για μια δοκιμαστική έξοδο, κάποια στιγμή, όχι μακρινή. «Χρειαζόμαστε όμως την ένταξη στο QE γι’ αυτό, είναι προϋπόθεση», ξεκαθάρισε. Η Ελλάδα παραμένει αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές από το καλοκαίρι του 2014. Πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις και να αποκαταστήσει μια σχέση με τις αγορές έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018. Από το 2010 που η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις αγορές, η Ελλάδα παρέμεινε αποκλεισμένη έως την άνοιξη του 2014, όταν και πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομολογιακή έκδοση, με σημαντική επιτυχία. Ακολούθησε μία ακόμη στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, αλλά από εκεί και ύστερα, τα πράγματα «πάγωσαν» στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν.

Τέλος διαδρομής

«H πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος της διαδρομής». «Για να φθάσουμε εκεί, όμως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, τη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα, όμως, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

Διαβατήριο

«Οι δευτερογενείς επιπτώσεις (του QE) εμπιστοσύνη και συμβολισμός είναι πολύ πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά ομολόγων. Αποτελούν για εμάς το διαβατήριό μας για την ένταξή μας, ξανά, στις αγορές».

«Μειώστε τα κόκκινα δάνεια αλλιώς…»

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για τη μείωση των NPL’s (μη εξυπηρετούμενων δανείων) και το καταλαβαίνουν.

Με την ανάκαμψη, μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διορθωθεί, αλλά εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτόματους πιλότους». Με αυτή τη δήλωση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έστειλε σαφές μήνυμα προσθέτοντας πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων στο 40% έως το 2019 και θα υποστηριχθεί και από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας το 2017.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η ΤτΕ έχει λάβει έναν ικανό αριθμό αιτήσεων από ενδιαφερόμενες εταιρείες, με εμπειρία στις αγορές της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας για τη διαχείριση ή την αγορά κόκκινων δανείων. «Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε έξι άδειες και θα υπάρξουν και άλλες. Οι εταιρείες αυτές θα φέρουν τη ρευστότητά τους στην ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι για τα NPL’s θα επιτευχθούν», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Τον επόμενο χρόνο η "imerisia" συμπληρώνει ότι αναμένεται ανάπτυξη 2,7% και επιτάχυνσή της στο 3,1% το 2018. Το ύψος της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε κόκκινα δάνεια ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ ή στο 45% του συνόλου του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά την Κύπρο και η μείωσή τους είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης και της οικονομίας.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν ολόκληρη επιστροφή φόρου

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 11 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το …