Διαψεύδει το Υπουργείο Εργασίας την κατάρρευση του ΕΤΕΑ

ypourgeio-ergasias_8_0

Αρνείται το Υπουργείο Εργασίας την κατάρρευση του ΕΤΕΑ, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία απραθέτει στοιχεία, που όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν το αντίθετο και την σκοπιμότητα τρόμου των δημοσιευμάτων.

Η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση, για να μην γίνουν οι επιπλέον οριζόντιες περικοπές επικουρικών συντάξεων, που είχαν δεσμευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣOΚ, πέτυχε τη συμφωνία των δανειστών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών, τη μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των συντάξεων (για το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη) και την αξιοποίηση των αποθεματικών του» Άλλωστε, σκοπός του κοινού κεφαλαίου είναι η δημιουργία αποθεματικών για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των φορέων.

Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για να καλυφθούν τα ελλείμματα, ήταν η πιστή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θεσμοθετήθηκε το 2012. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της ρήτρας, το ΕΤΕΑ είχε προχωρήσει τον Ιούλιο του 2014, σε οριζόντια μείωση 5,2% και είχε ήδη δρομολογήσει άλλη μία οριζόντια περικοπή 8% στις αρχές του 2015 και μία επιπλέον περικοπή 7%, τον Ιούλιο του 2015.

Η ρευστοποίηση μερίδων κοινού κεφαλαίου εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων για το σύνολο των συνταξιούχων. Οι προσαρμογές που έγιναν με το Ν. 4387/2016, αντιστοιχούν για κάθε μήνα σε 25 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα (0,5 για εργαζόμενους και 0,5 για εργοδότες) δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα λογιστικά, γιατί τα έσοδα δεν έχουν ακόμα βεβαιωθεί.

Ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου εξάλλου, έχει γίνει και για τις ανάγκες φορέων κύριας ασφάλισης. Ενδεικτικά, το 2014 ο τομέας ασφάλισης νομικών, προχώρησε σε ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου συνολικού ποσού 29.800.000 ευρώ.

Συνεπώς, κάθε αναφορά σε κατάρρευση σήμερα, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, επιχειρώντας να προκαλέσει κλίμα φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και ιδιαίτερα, των συνταξιούχων».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …