ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις για νοσήματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα

giatros

Εισάγοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2012, μία νέα φιλοσοφία εξέτασης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε ένα φωτεινό και φιλόξενο περιβάλλον στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι μη κλινικές δομές «Checkpoint» έχουν διενεργήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 53.000 εξετάσεις για HIV (ιός του AIDS) και ηπατίτιδες Β και C.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υψηλά ποσοστά καθυστερημένων διαγνώσεων HIV, ενώ εκτιμάται ότι το 23% των οροθετικών ατόμων στη χώρα δε γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του. Ακριβώς γι αυτό το λόγο η συμβολή των «Checkpoint» στη δημόσια υγεία κρίνεται σημαντική, καθώς το 2014 το 19% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα έγινε στα συγκεκριμένα Κέντρα. Το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 31% το 2015 και έφτασε στο 39% το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Οι ωφελούμενοι των «Checkpoint» εξετάζονται δωρεάν και ανώνυμα με τη μέθοδο «rapid test», που χρησιμοποιεί μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουν σε ένα μη επικριτικό πλαίσιο με τους ειδικά εκπαιδευμένους συνεργάτες του ΚΕΕΛΠΝΟ, για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και γενικότερα τη σεξουαλική υγεία.

Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ανιχνεύσουν αντισώματα σε έναν από τους ιούς HIV ή HCV ή βγει αντιδρών το αυστραλιανό αντιγόνο για τον ιό HBV, τότε με τη σύμφωνη γνώμη του ωφελούμενου γίνεται διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επιβεβαιωτική εξέταση.

Τα «Checkpoint» αποτελούν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» σε συνεργασία με το «Aids Healthcare Foundation» (AHF) και την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στους κύριους χρηματοδότες της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται οι εταιρείες Abbvie, Bristol Myers Squibb, Janssen, Gilead, GlaxoSmithKline και MSD.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη …