Πρώτες δηλώσεις Αχτσιόγλου για τα εργασιακά και την κυβερνητική στρατηγική(VIDEO)

 axtsioglou_12_561_355

Στοχευμένους ελέγχους κατά της αδήλωτης εργασίας προανήγγειλε η , σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε εκτενώς

Στη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, εστίασε στην πρώτη της συνέντευξη την οποία φυσικά και παραχώρησε στην ΕΡΤ, η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θα ξεκινήσουμε έναν συνολικό ανασχεδιασμό, ώστε οι έλεγχοι να είναι πραγματικά στοχευμένοι και αποτελεσματικοί. Πρώτη προτεραιότητα, είναι η πραγματική λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποτυπώνει σε ενεστώτα χρόνο τις επιχειρήσεις που έχουν επικινδυνότητα παραβατικότητας.

Θα ενισχυθούν οι προσλήψεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και κυρίως στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Έχει ήδη εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης, με τη βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που περιέχει 25 στοχευμένες δράσεις με χρονοδιαγράμματα.

Η στοχοθεσία  της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι συγκεκριμένη. Στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αποκτήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ουσιαστικό περιεχόμενο, διότι, αυτήν τη στιγμή, το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση τυπικά μπορεί να ισχύει, στην πράξη, όμως, έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Και έχει καταργηθεί, καθώς με τις απορρυθμίσεις που συνέβησαν από το 2010 έως το 2014, έχει γίνει μία μετατόπιση του κέντρου βάρους διαπραγμάτευσης στο ατομικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι στο επίπεδο της ατομικής σύμβασης εργασίας ο εργαζόμενος δεν έχει πραγματική διαπραγματευτική ισχύ.

Το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του και ζητά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει τεθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις.

Το θέμα των τριετιών δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους δανειστές. Το ζήτημα των τριετιών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί έχουμε πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό. Οι τριετίες βοηθούν στο να αποκτά ο μισθός μία βιοποριστική λειτουργία και να έχει και μία ωρίμανση στη διάρκειά του. Δεν τίθεται θέμα για κατάργηση τριετιών.

Οι θεσμοί δεν θέτουν ζήτημα ύψους του κατώτατου μισθού, αλλά η συζήτηση επικεντρώνεται στον τρόπο διαμόρφωσής του.

Η κυβέρνηση θα κινηθεί στη γραμμή που έθεσαν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι στην κοινή δήλωσή τους. Θα εξεταστεί η σωστή εφαρμογή του νόμου, καθώς και ένα πλαίσιο εξορθολογισμού και εκδημοκρατισμού. Θα εξετάσουμε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και στον τρόπο χρήσης των αδειών, ωστόσο ότι υπάρχει μία λεπτή ισορροπία. Οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να σέβεται πλήρως την αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Είναι συνταγματικό ζήτημα.

Για την ανεργία, έχει γίνει μία πραγματικά καλή δουλειά, λέγοντας ότι, από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, σε συνθήκες κρίσης, η ανεργία έχει μειωθεί κατά τρεις μονάδες. Σύμφωνα με τη μελέτη της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη.

Η χρήση των αποθεματικών είναι λελογισμένη και γίνεται για την προστασία των συντάξεων. Ανέφερε δε ότι, στην παρούσα φάση, υπήρξαν αυξημένες ταμειακές ανάγκες, καθώς τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου, θέλουμε να είμαστε στο Eurogroup με μία συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους, ενώ στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει πολύ ισχυρά «όπλα». Το πιο βασικό "όπλο" είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μία Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε από κοινού με τους δανειστές, επομένως, είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Υποχρεωτικό το μοριακό τεστ (PCR) κορονοϊού για κατάταξη των στρατευσίμων στις ένοπλες δυνάμεις

Υποχρεωτικό το μοριακό τεστ (PCR) κορονοϊού για κατάταξη των στρατευσίμων στις ένοπλες δυνάμεις και διενεργείται …