Τα τρικ, με τα οποία κρύβονται τα ελλείμματα και χορηγούνται οι συντάξεις

syntajiodaba983c7fc6358f73830249c7f77f96_xl

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία, λίγους μήνες πριν ενωθούν υπό την «σκέπη» του ΕΦΚΑ, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, ώστε να καταβάλλουν συντάξεις

Το γεγονός ότι πρέπει σε λιγότερο από ένα μήνα να καταβάλλουν τόσο τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, όσο και τις συντάξεις του Ιανουαρίου, περιορίζει σημαντικά την άντληση εσόδων από τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και αναγκάζει στην αναζήτηση άλλων λύσεων.

Έτσι, το ΕΤΕΑ αναγκάστηκε και πάλι να «σπάσει» ομόλογα για να βρει 70 εκατ. ευρώ, ώστε να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις του επόμενου διμήνου. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ και για να λύσει τον γρίφο των συντάξεων και έτσι έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει χρήση των αποθεματικών του υπο – κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ έως το ύψος των 350 εκατ. ευρώ. Το ΙΚΑ από την πλευρά του θέλησε να πάρει από την ίδια «πηγή» άλλα 200 εκατ. ευρώ, αλλά το ΔΣ του Ταμείου δεν έδωσε την έγκρισή του. Έτσι, η διοίκηση του Ιδρύματος προσανατολίζεται να αξιοποιήσει ανάλογο ποσό από τα αποθεματικά του κρατικού προϋπολογισμού για να βγει η χρονιά χωρίς προβλήματα.

Άλλωστε το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας με βάση το αναλυτικό ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr, έχει ήδη καλύψει το 83,9% του συνόλου της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, εκτός από τα έσοδα από εισφορές, διαθέτει άλλα 357 εκατ. ευρώ, για να χορηγήσει συντάξεις έως το τέλος του έτους. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πιθανό το ΙΚΑ να προχωρήσει σε άτυπη «στάση πληρωμών» προς τους άλλους φορείς, πχ ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, για να καταφέρει να βρει τα κονδύλια που απαιτούνται για να καταβάλλει τις συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι απονομές νέων συντάξεων, επίσης αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται με ρυθμούς «χελώνας», για να μην αυξηθεί περαιτέρω η συνταξιοδοτική δαπάνη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, βρίσκονται στην αναμονή 60.493 κύριες και 61.654 επικουρικές συντάξεις.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κώστας Σιδηρόπουλος αντικαθιστά τον Παπανώτα

Η μητέρα του ανήρτησε σήμερα στο Facebook ευχές για την υποψηφιότητά του γιου της και …