Ασταμάτητη η πτώση των επιτοκίων καταθέσεων

epitokia136f84411ec80d18094d772002bfee4_xl

Σε νέες μειώσεις στα επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών προχώρησαν μέσα στον Οκτώβριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και πλέον το μέγιστο επιτόκιο που μπορεί να λάβει κάποιος, ακόμα και για λογαριασμό προθεσμίας, διατηρείται σταθερά κάτω από το 1%.

Μέχρι τις αρχές του 2017 θα ολοκληρωθεί νέος γύρος μειώσεων, με στόχο η οροφή των επιτοκίων καταθέσεων να μην ξεπερνά το 0,50%.

Oπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, προς το παρόν καλύτερες αποδόσεις προσφέρονται μόνο για καταθέσεις μετρητών ή για χρήματα που προέρχονται από εμβάσματα εξωτερικού ή ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα επιτόκια φτάνουν έως και τα επίπεδα του 0,90% με 1%. Υπενθυμίζουμε ότι από τα τέλη του Ιουλίου, τα ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες θεωρούνται «νέο» χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψή τους για το σύνολο του ποσού της νέας κατάθεσης, είτε πρόκειται για 500, 5.000 ή 100.000 ευρώ. Προκειμένου λοιπόν οι τράπεζες να προσελκύσουν «νέο» χρήμα στα γκισέ, προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.

23 δισ. ευρώ
Σημειώνουμε ότι τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώθηκαν στα 123,472 δισ. ευρώ. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλας Καραμούζης, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση στο Λονδίνο, «βλέπει» σε ορίζοντα 18-24 μηνών επιστροφή καταθέσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 10 δισ. ευρώ θα βγουν από τα «στρώματα», 10 δισ. ευρώ εταιρικών καταθέσεων θα έρθουν από το εξωτερικό, όπως και 5 δισ. ευρώ που έχουν φυγαδευτεί από ιδιώτες σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σήμερα τα επιτόκια στις καταθέσεις κυμαίνονται -ανάλογα με την τράπεζα και το προϊόν- από το 0,35% μέχρι το 0,65%, μετά τις πρόσφατες περικοπές της τάξης από 0,05 μέχρι 0,15 της μονάδας στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες. Πλέον το τελικό ύψος του επιτοκίου που προσφέρεται στον καταθέτη εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως είναι: η διάρκεια της κατάθεσης, η συχνότητα και ο χρόνος λήψης των τόκων (κάθε μήνα, προκαταβολικά στην αρχή ή αντίθετα στη λήξη), η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή, η ευχέρεια που έχει ο καταθέτης να αυξομειώνει το υπόλοιπο του καταθετικού του λογαριασμού, καθώς και αν η κατάθεση είναι συνδεδεμένη με προγράμματα επιβράβευσης καρτών.

Δωροεπιταγές

Ο νέος γύρος των μειώσεων, όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη, θα είναι περισσότερο στοχευμένος και οι μεγαλύτερες μειώσεις θα εφαρμοστούν σε εκείνα τα καταθετικά προγράμματα, κυρίως online προϊόντα, τα οποία μέχρι προσφάτως έδιναν «υψηλά» επιτόκια, τα οποία έφταναν μέχρι και στο 0,90%, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά καθηλωμένο το επιτόκιο του ευρώ στο 0%. Οι υψηλές αποδόσεις των καταθέσεων αποτελούν παρελθόν και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο διάδοχος των επιτοκίων είναι η επιβράβευση με δωροεπιταγές και πόντους που εξαργυρώνονται σε επόμενες αγορές.

Τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων-χορηγήσεων με αποτέλεσμα να περιοριστεί το άνοιγμα της μεταξύ τους ψαλίδας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 4,32 μονάδες, έναντι 4,54 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε 4 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 0,38%. Το αντίστοιχο μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε μείωση κατά 26 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,70%.

Ειδικότερα,το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 0,79%. Το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,18% (σχεδόν αμετάβλητο). Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 0,79%.

Πηγή: Έθνος


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις - Από 1/5 τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Δε θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας …