Επίσχεση εργασίας και χρόνος ασφάλισης

episxeshergasias

Στην κοινοποίηση της υπ αριθμού. 136/2016 γνωμοδότησης του ΣΤ ́ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη βεβαίωση χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ σε περιπτώσεις νόμιμης επίσχεσης εργασίας, η οποία έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, προχώρησε το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση η ασφάλιση των εργαζομένων στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ συνεχίζεται, εφόσον η επίσχεση εργασίας είναι νόμιμη.

Με βάση τη γνωμοδότηση, το χρονικό διάστημα των πέντε μηνών, στο οποίο θα μπορεί να συνεχιστεί η ασφάλιση στο ΙΚΑ, ακόμα και εάν υπάρχει επίσχεση εργασίας, θα μπορεί να παραταθεί στην περίπτωση που προσκομιστεί αντίθετη δικαστική απόφαση για μη λύση της εργασιακής σχέσης και συνέχισης της επίσχεσης και πέραν του πενταμήνου αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, τα ασφαλιστικά όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, αρμοδιότητα ελέγχου όλων των παραμέτρων υπαγωγής των απασχολούμενων στην ασφάλιση αυτού.

Η αρμόδια διεύθυνση ασφάλισης τονίζει ότι «στις περιπτώσεις νόμιμης επίσχεσης, τα ασφαλιστικά όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οφείλουν να βεβαιώνουν τον χρόνο ασφάλισης του μισθωτού για το χρονικό διάστημα των πέντε μηνών και να εκδίδουν τις αντίστοιχες Πράξεις Επιβολής Εισφορών κατά εργοδότη, που αρνείται να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αυτό.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά όργανα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν δεσμεύονται από απόφαση πολιτικού δικαστηρίου (η απόφαση εκδόθηκε μεταξύ εργοδότη και μισθωτού) ως προς τη χρονική διάρκεια της επίσχεσης και έχουν τη δυνατότητα ή να συμφωνήσουν με τις παραδοχές της δικαστικής απόφασης και να προχωρήσουν σε ασφαλιστική κάλυψη του μισθωτού και μετά το πεντάμηνο ή να κρίνουν αντιθέτως με ειδική αιτιολόγηση της αντίθετης κρίσης τους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες από Σάββατο 15-05-2021

Αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες από Σάββατο 15-05-2021 Αλλαγή του καιρού με βροχές, …