Νέο ασφαλιστικό "χαράτσι" για τις επιχειρήσεις

foroi-xaratsisss

Τα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού έρχεται να καλύψει το «χαράτσι» ύψους 542 εκατ. ευρώ που πληρώνουν οι επιχειρήσεις μετά την αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλουν από την 1η Ιουνίου υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ανάλογες αυξήσεις έχουν υποστεί και οι εργατικές ασφαλιστικές εισφορές.

Το έλλειμμα ωστόσο του ΕΤΕΑ παραμένει υψηλό και το 2017. Και τούτο, τη στιγμή που, πέρα από τις αυξήσεις των εισφορών, έχουν επέλθει και μειώσεις-σοκ σε 250.000 επικουρικές συντάξεις, ενώ έχουν ρευστοποιηθεί φέτος αποθεματικά 400 εκατ. ευρώ και άλλα 70 εκατ. ευρώ ενδέχεται να ρευστοποιηθούν μέχρι τέλος του 2016.

Το φαινομενικά παράδοξο αυτό γεγονός οφείλεται στη μαζική ικανοποίηση παλιότερων αιτήσεων συνταξιοδότησης, η οποία αναμένεται να αυξήσει το επόμενο έτος τις συνολικές δαπάνες του ΕΤΕΑ για συντάξεις. Η τάση, μάλιστα, αυτή δεν φαίνεται να σταματά, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη τού εν λόγω Ταμείου προς τους ασφαλισμένους που περιμένουν την απόδοση της επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το capital.gr, το σχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑ για το 2017, παρά τα επιπλέον 542 εκατ. ευρώ (+17%), τα οποία θα καταβληθούν από τους επιχειρηματίες για εργοδοτικές και εργατικές εισφορές το 2017 σε σχέση με το 2016, το έλλειμμά του θα μειωθεί μόλις κατά 351 εκατ. ευρώ.

Και αυτό, την ίδια στιγμή που ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016, έχει φέρει άγριες περικοπές, ύψους 375 εκατ. ευρώ, στις επικουρικές συντάξεις ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.Η διατήρηση του ελλείμματος του ΕΤΕΑ στα 79 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 430 εκατ. ευρώ το 2016 (1,3% έναντι 8,8%), παρά την αύξηση των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές κατά 17% και τη μείωση έως 50% του 1/5 των επικουρικών συντάξεων, οφείλεται βασικά στο γεγονός πως αυξήθηκε η συνολική δαπάνη για επικουρικές συντάξεις, λόγω της ικανοποίησης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.Έτσι, ενώ οι περικοπές στο 1/5 των συντάξεων που δίδει το ΕΤΕΑ (ήδη καταβαλλομένων, αλλά και νέων) προβλέπεται να φέρουν εξοικονόμηση 375 εκατ. ευρώ στο 12μηνο Ιουνίου 2016 - Ιουνίου 2017, η συνολική δαπάνη για επικουρικές συντάξεις αυξάνεται μεταξύ 31/12/2016 και 31/12/2017 κατά 65 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, ενώ μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, αυξάνεται ακόμα περισσότερο η συνολική δαπάνη για συντάξεις, καθώς εισέρχονται μαζικά νέοι συνταξιούχοι στο ΕΤΕΑ, εκμηδενίζοντας έτσι και με το παραπάνω τις εξοικονομήσεις που προκαλούνται από μειώσεις στους "παλιούς" συνταξιούχους.

Μάλιστα, το σχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑ προβλέπει περαιτέρω αύξηση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ασφαλισμένους για συντάξεις που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί. Συγκεκριμένα, οι οφειλές αυτές το 2017 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 815 εκατ. ευρώ, έναντι 742 εκατ. ευρώ που θα φτάσουν στο τέλος ∆εκεμβρίου 2016.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων

Η ψήφος των αποδήμων βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τον υπουργό …