345,60 ευρώ σε χήρες και ορφανά: Πως θα δοθούν

epidomaaaa59b61b2400c5feeb8e916c0d3b35bd3c_xl

Τον επιμερισμό του προσωρινού ποσού των 345,60 ευρώ που θα δίνεται σε χήρες και ορφανά μέχρι να εκδοθούν οι εγκύκλιοι για τις οριστικές συντάξεις χηρείας του νέου νόμου διευκρινίζει νέο έγγραφο του ΙΚΑ.

Ειδικότερα εξηγείται πως το ποσό που αντιστοιχεί σε Εθνική Σύνταξη 15 ετών ασφάλισης -το οποίο δίνει η εγκύκλιος Πετρόπουλου ως προσωρινή παροχή μέχρι την οριστική απονομή των νέων συντάξεων χηρείας- ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά επιμερισμού των δικαιοδόχων μελών στη σύνταξη λόγω θανάτου σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το 50% της σύνταξης του θανόντα και κάθε παιδί από 25%) και δεν μπορεί να υπολείπεται των 345,60€.

Παραδείγματα:

1) Χήρα χωρίς παιδιά θα λάβει 345,60 €.

2) Χήρα με 1 παιδί. Η χήρα θα λάβει 50/75 των 345,60 €, δηλαδή 230,40€, και το παιδί 25/75, δηλαδή 115,20€. Σημειώνεται πως επιζών σύζυγος με ένα παιδί δικαιούνται συνολικά το 75% της σύνταξης του θανόντα (η χήρα το 50% και το παιδί το 25%). Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω διατάξεις αφορούν θανάτους που έχουν επέλθει από 13/5 και μετά, καθώς για θανάτους από 12/5 και νωρίτερα εφαρμόζεται το παλιό καθεστώς.

Το ποσό των 345,60 ευρώ αποδίδεται μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης ή προσωρινής. Για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας που καταβάλλονταν στους θανόντες συνταξιούχους μειωμένες, το χορηγούμενο ποσό θα είναι μειωμένο σε αντίστοιχο ποσοστό, ενώ στην περίπτωση που καταβαλλόταν πλήρες ποσό, το ποσό που θα χορηγείται στα μέλη οικογένειας θα είναι πλήρες.

Το ΙΚΑ με επείγον έγγραφό του που δημοσιεύει το ethnos.gr, κοινοποιεί την γνωμοδότηση του ΝΣΚ την οποία έκανε δεκτή ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος και αφορά την ασφαλιστική κάλυψη (για παροχές και σύνταξη) επί 5μηνο και όχι ενός μήνα των εργαζομένων που τελούν σε επίσχεση.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Άφιξη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο. Τον …