Από το 2017 καινούργιο κούρεμα του...ΕΚΑΣ

EKAS-ULI

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα πιστωθούν ισόποσες παροχές για 89.764 δικαιούχους που έχασαν φέτος το ΕΚΑΣ. Η προπληρωμένη κάρτα για αγορά αναγκαίων ειδών ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας δεν γίνεται καμία αναφορά στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων που εισέπρατταν ΕΚΑΣ 30 ευρώ και βάσει του νόμου θα απαλλάσσονταν από την παρακράτηση της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που εισέπρατταν ΕΚΑΣ 115 και 230 ευρώ αντί να λάβουν το 30% του ΕΚΑΣ σε προπληρωμένη κάρτα, θα δουν το αντίστοιχο ποσό να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους.

Ειδικότερα όσοι έπαιρναν ΕΚΑΣ 115 ευρώ το μήνα δικαιούνται -σύμφωνα με τα αντισταθμιστικά μέτρα που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο- για 5 μήνες φέτος (Αύγουστος - Δεκέμβριος) 34,5 ευρώ το μήνα (30% των 115 ευρώ). Την επόμενη εβδομάδα θα εισπράξουν 138 ευρώ, καθώς θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά για τους μήνες Αύγουστο - Νοέμβριο. Αντίστοιχα όσοι έχασαν ΕΚΑΣ ύψους 172,5 ευρώ δικαιούνται 51,75 ευρώ το μήνα και θα εισπράξουν τώρα 207 ευρώ. Όσοι έχασαν 230 ευρώ δικαιούνται 69 ευρώ το μήνα και γι' αυτό θα εισπράξουν τώρα 276 ευρώ (69 Χ 4). Τα ποσά που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όπως ορίζει η απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου ανέρχονται συνολικά σε 20,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η καταβολή της ενίσχυσης σε συζύγους που απώλεσαν και οι δύο το ΕΚΑΣ θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου από τους ασφαλιστικούς τους φορείς, με βάση τις πληροφορίες του newmoney.gr.

Η δέσμη των αντισταθμιστικών μέτρων για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ προβλέπει:

  • Πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2019.
  • Σε περίπτωση που έχασαν το ΕΚΑΣ και οι δύο σύζυγοι, έκτακτη ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο εισόδημα. Δηλαδή επιστρέφει το ΕΚΑΣ στον ένα σύζυγο, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα μέχρι το 2019.
  • Στους πρώην δικαιούχους με αναπηρία 80% και άνω, έκτακτη μηνιαία ενίσχυση ισόποση με το ΕΚΑΣ που καταργήθηκε μέχρι το 2019.
  • απαλλάσσονται για το 2016 από την καταβολή εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης όσοι έχασαν ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ.
  • Όσοι έχασαν από 115 ευρώ και άνω δικαιούνται ποσό ίσο με το 30% της απώλειας για το 2016.

Η απώλεια όμως, παρά τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν σταματάει εδώ. Νέο «ψαλίδι» στη δαπάνη για το ΕΚΑΣ ύψους 439 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογείται για το 2017. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα «ψαλιδιστεί» το επίδομα κατά 30% προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΜΕΤΡΟ νέα Γραμμή 4. Ποιοι είναι οι 15 νέοι σταθμοί

ΜΕΤΡΟ νέα Γραμμή 4. Ποιοι είναι οι 15 νέοι σταθμοί Οι θέσεις των δεκαπέντε νέων …